Europese Centrale Bank: “Bitcoin in potentie heilige graal voor internationale betalingen”

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een nieuw onderzoekspaper gepubliceerd met de titel "Op weg naar de heilige graal van internationale betalingen." Interessant is dat onder andere Bitcoin wordt genoemd als een "geloofwaardige" mogelijkheid. "Na meer dan 1.000 jaar zoeken, kan de heilige graal voor internationale betalingen de komende 10 jaar gevonden worden", aldus de ECB.

Bitcoin en het Lightning Netwerk

Volgens de onderzoekers van de ECB moet de "heilige graal" voor internationale betalingen aan een paar vereisten voldoen. Betalingen moeten onmiddellijk op de plaats van bestemming aankomen, goedkoop zijn, de hele wereld kunnen bereiken en settelen in een veilig medium als centralebankgeld. "De zoektocht is al vele eeuwen aan de gang", zo schrijft de vertegenwoordiging van de ECB.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Het Bitcoin netwerk - gecomplementeerd door additionele lagen als het Lightning Netwerk om snelheid en transactiecapaciteit te garanderen - heeft enkele eigenschappen die het in potentie geschikt maken als de heilige graal voor internationale betalingen", aldus de ECB (!).

Al concluderen ze uiteindelijk dat Bitcoin van alle alternatieve de minst geschikte kandidaat is. Volgens het onderzoek hebben het verbinden van binnenlandse onmiddellijke betaalsystemen en digitaal centralebankgeld de toekomst. Dat laatste is geen verrassing, aangezien het onderzoek van een centrale bank zelf komt. Dat ze Bitcoin en het Lightning Netwerk al overwegen als optie is echter een overwinning op zich

Ontwikkeling Lightning Netwerk zet door

Ondertussen blijft het Lightning Netwerk zich doorontwikkelen. Strike is een betaalprovider die zich volledig op het Lightning Netwerk richt en binnenkort met een eigen betaalkaart komt. "Het begint met een 'c' en eindigt met een 'd' en daartussen zit de landcode van Argentinië.

Daarnaast is de capaciteit van het Lightning Netwerk het afgelopen jaar met ruim 100 procent toegenomen. Waar we vorig jaar rond deze tijd op een capaciteit van 2.150 bitcoin zaten, heeft het Lightning Netwerk nu een capaciteit van ruim 4.400 bitcoin.

Europese Centrale Bank:

Het Lightning Netwerk zit dus aan alle kanten in de lift en is nu ook op de radar van de Europese Centrale Bank verschenen als serieuze optie om de "heilige graal" voor internationale betalingen te worden. We mogen dan in een bearmarkt zitten, maar fundamenteel staat bitcoin er op dit moment meer dan goed voor.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....