Europese Centrale Bank verhoogt rente met 0,5 procentpunt

Europa crypto mining ban

In navolging van de Amerikaanse centrale bank heeft donderdag ook de Europese Centrale Bank (ECB) de rentes verhoogd. En net zoals bij de Federal Reserve, betreft het een lichte afname van het groeitempo.

Rente in Europa

De centrale banken van Zwitserland, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk hebben allemaal de rentetarieven met 0,5 procentpunt verhoogd. In een strijd tegen inflatie, proberen centrale banken met renteverhogen de geldontwaarding onder controle te krijgen.

In een verklaring kondigde de Europese Centrale Bank aan dat ze haar basisrente gaan verhogen van 1,5% naar 2%. Dat is het hoogste niveau sinds 2009. Naar eigen zeggen verwachten ze dat de rente de komende tijd nog verder zal oplopen, omdat de inflatie nog steeds veel te hoog is.

"De Raad van Bestuur heeft vandaag besloten de rentetarieven te verhogen en verwacht deze aanzienlijk verder te verhogen, omdat de inflatie veel te hoog blijft en naar verwachting te lang boven de doelstelling zal blijven"

Er lijkt wel een voorzichtige rem te komen op de renteverhogingen. De afgelopen maanden veranderde de ECB haar monetair beleid veel agressiever met renteverhogingen van 0,75%. Dit had zo ook haar weerslag op de economie en de aandelenmarkt, die langzaam een recessie in worden geduwd door de opdrogende liquiditeit.

Bitcoin

Het zorgt er indirect ook voor dat risicovolle activa (zoals bitcoin) minder aantrekkelijk zijn. Tegelijk wordt geld kunstmatig schaarser gemaakt.

Deze ontwikkelingen zijn dus zeker relevant voor bitcoin. De uitgifte van nieuw geld is bij bitcoin niet afhankelijk van een centrale bank.

Het monetair beleid van bitcoin staat in steen gebeiteld: maximaal 21 miljoen coins met een vast uitgifteschema. Dit is transparant, voorspelbaar, onveranderbaar en door iedereen te verifiëren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsECBeuroEuropa