Bitcoin tikt $24.000 aan, miners wrijven in handen door nieuwe NFT-hype

Bitcoin tikt $24.000 aan, miners wrijven in handen door nieuwe NFT-hype

De bitcoin koers tikte vannacht de grens van $24.000 aan. Een prijssprong van meer dan 40% in een maand tijd zorgt altijd voor reuring in de markt.

BTC begon dit jaar nog onder een prijs van $17.000. Inmiddels kun je wel zeggen dat de prijs van bitcoin 2023 goed is gestart. Het biedt geen garanties voor de toekomst.

Voor wat historisch perspectief de prijzen van bitcoin de afgelopen jaren aan het begin van februari:

Op het moment van schrijven staat de prijs van één bitcoin op $23.700. Dat geldt echter niet overal. Op grote cryptobeurzen is de koers vaak nagenoeg gelijk. Maar bitcoin is een schaars goed en niet iedereen kan aan voldoende liquidteit komen. Zo zien we in Nigeria momenteel lokaal een prijs die wel 60% hoger ligt dan in de rest van de wereld.

Toptijden voor miners?

Bitcoin miners hebben het zwaar. De koers steeg dan wel met 40%, toch staan we nog ver onder de recordprijzen. Ook stijgt de concurrentie op het netwerk gestaag. De hashrate (een indicatie van de computerkracht dat zich bezighoudt met bitcoin) schiet naar all-time highs. Ook de moeilijkheid ligt daardoor op een hoogtepunt.

In dollartermen hebben miners dus betere tijden gehad qua omzet. Maar er is wel iets anders aan de hand. Met Taproot en Ordinals kunnen mensen nu hele jpeg's (of NFT's) makkelijker in de blockchain kwijt. Het zorgt direct weer voor twee kampen: voor- en tegenstanders. Je leest er meer over in Nieuw soort NFT's op bitcoin zorgen voor controverse.

Moet dit wel kunnen en hoe moet het netwerk reageren? Er zijn verschillende meningen. Feit is wel dat de huidige situatie onderstaande block heeft opgeleverd. Miners ontvangen door deze nieuwe hype (?) meer transactiekosten bij het verwerken van een block. Het gebruiksgemak van andere gebruikers wordt wel minder, er is meer concurrentie (ook aan de verzendkant).

Lees meer over:
Bitcoin

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan