Europese Centrale Bank verhoogt rente met 0,5 procentpunt

Europese Centrale Bank verhoogt rente met 0,5 procentpunt

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft opnieuw de rente verhoogd. Net als de grote broer in de Verenigde Staten gaat het om een minder harde stijging dan voorheen. Het gaat om en verhoging van 0,5 procentpunt. De rente staat nu op 2,5 procent.

Deze maatregel betekent simpelweg dat rentes bij de grote (centrale) banken omhoog gaan, en daarmee wordt in de praktijk geld lenen duurder. Centrale banken wereldwijd proberen grip te krijgen op de inflatie door geld duurder te maken. De inflatiecijfers lopen ook in Europa hoog op. Terwijl de ECB een mandaat heeft om de inflatie op 2% te houden in de Eurzone.

Volgens analisten ligt het niet voor de hand dat de ECB stopt het met verhogen van de rente. Wel is er een duidelijke rem te zien in de verhogingen van de basisrente. Veel financiële markten (en ook de prijs van bitcoin) reageerde met grote dalingen op de nieuwe situatie. Het is nu afwachten hoe BTC zich houdt in een nieuwe situatie.

Bitcoin prijs naar $24.000

De prijs van bitcoin stond vandaag (2 februari) meerdere keren boven het prijspunt van $24.000. Dat betekent een stijging van ruim 40% in 2023. De bitcoin koers begon het jaar onder $17.000.

De positieve koersontwikkeling is niet voor iedereen goed nieuws. Handelaren in derivaten speculeren op dalende en stijgende koersen met bijvoorbeeld futurecontracten. In de afgelopen 24 uur werd er voor ruim $41 miljoen aan contract geliquideerd.

Europese Centrale Bank verhoogt rente met 0,5 procentpunt

De gehele cryptomarkt zag ook een hoog aantal future contracten in rook opgaan. Speculanten verloren volgens Coinglass in totaal $141 miljoen in de afgelopen 24 uur.

Europese Centrale Bank verhoogt rente met 0,5 procentpunt
Lees meer over:
Bitcoin ECB Europa

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan