Europese toezichthouder bezorgd over connectie bitcoin met traditionele markten

Europese toezichthouder bezorgd over connectie bitcoin met traditionele markten

Er ontstaan zorgen bij Europese regulering-organen over de impact van bitcoin op de stabiliteit van de traditionele markten.

Stabiliteitsrisico's

Een van de partijen die zich hier over uitlaat is de European Securities and Markets Authority (ESMA).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze zijn van mening is dat cryptovaluta door de volatiliteit en gebrek aan regulering veel risico's met zich meebrengen. En dan met name voor de financiële stabiliteit, zoals te lezen is in het nieuwste rapport genaamd ‘crypto-assets and their risks for financial stability’.

"Vanwege hun volatiele groeicycli en zolang de relevante wettelijke kaders niet van toepassing zijn, brengen cryptovaluta tal van risico's met zich mee die in de toekomst relevant kunnen worden voor de financiële stabiliteit."

De toezichthouder geeft toe dat "de cryptomarkt op dit moment nog steeds klein is en de verbindingen met traditionele markten beperkt zijn".

"Deze situatie kan veranderen omdat de markt plotseling kan groeien en risico-transmissie mogelijk is door verschillende kanalen.”

Ze zetten hun uitspraak kracht bij met onderstaande grafiek, waarmee de Europese autoriteit de volatiliteit aankaart.

Europese toezichthouder bezorgd over connectie bitcoin met traditionele markten

'Nog niet in elkaar verweven'

De toezichthouder geeft toe dat de volatiliteit op de cryptomarkt nog niet is doorgesijpeld tot in de traditionele markt, maar dat deze mogelijkheid niet over het hoofd mag worden gezien:

“Tot nu toe is de onrust op de markt voor cryptovaluta (waarvan een groot deel kan worden toegeschreven aan de inherente kwetsbaarheden) niet overgeslagen naar de traditionele financiële markten of de reële economie."

Om deze redenen benadrukt de ESMA de noodzaak van continue monitoring van de cryptosector, en dan met name de verwevenheid ervan met Wall Street en 'Main Street'.

Naast de ESMA zijn ook de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank for International Settlements (BIS) bezig met soortgelijke hersenspinsels. Christine Lagarde, de president van de ECB, uitte haar vrees over de groei van cryptovaluta in het traditionele banksysteem.

De BIS pleit ervoor dat banken niet meer dan 1% blootstelling aan cryptovaluta mogen hebben. Dit percentage ligt momenteel overigens nog een stuk lager.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin Europa EU

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan