Europese toezichthouder wil extra regels voor cryptobedrijven

3743 totale weergaven
europa bitcoin btc crypto regelgeving |

De European Securities and Markets Authority (Esma) vraagt om extra regels voor cryptobedrijven om zich te wapenen tegen hackers. Dat meldt de Financial Times.

Europese toezichthouder wil extra regels voor cryptobedrijven

De bitcoin koers is op weg naar een nieuwe all-time high, maar de toezichthouders zitten ook niet stil. De Esma vindt dat cryptobedrijven verplicht externe audits moeten uitvoeren om hun cyberverdediging te versterken. De Esma houdt toezicht op de financiële markten in Europa.

Ze moeten de wetgevers in Brussel aansporen regels te maken voor de cryptosector die de consumenten beter beschermen. Cybercrime staat dan met stip op nummer één.

Ze zien strengere regels voor cyberbeveiliging als een essentieel onderdeel van het EU-regime voor cryptobedrijven. De Mica is een EU-verordening voor markten in cryptoactiva is de meest vergaande set cryptoregels tot nu toe. Ze is gericht op het toezicht op een sector die verder grotendeels ongereguleerd is.

Europese Commissie verzet zich

De Europese Commissie heeft zich echter tegen de maatregel verzet en zegt dat Esma te ver gaat door verder te gaan dan de reikwijdte van de wetgeving. Beide instituties weigeren commentaar te geven.

Cyberaanvallen zijn al sinds het begin in de crypto-industrie aanwezig, waarbij hackers erop gebrand zijn om de fondsen van klanten te stelen. Volgens blockchain-analysebedrijf Chainalysis is er in de eerste zes maanden van dit jaar meer dan $1,5 miljard gestolen van cryptobedrijven. Dat is ongeveer 84 procent meer dan het bedrag dat in dezelfde periode van 2023 is gestolen.

“Cryptodieven lijken terug te keren naar hun roots en richten zich opnieuw op gecentraliseerde beurzen”, aldus Chainalysis, die zegt dat er in de eerste helft van 2024 bijna 150 hackincidenten plaatsvonden.

Volgens de nieuwe EU-regelgeving moeten cryptogroepen een vergunning krijgen van een van de lidstaten van het blok door te voldoen aan de nieuwe regels, waaronder vereisten dat topbestuurders “geschikt en betrouwbaar” zijn en dat hun controles om witwassen te blokkeren voldoende robuust zijn.

BingX

“Beveiliging is niet iets dat je lichtvaardig kunt opvatten. Je moet geld uitgeven aan beveiliging”, aldus Charles Kerrigan, partner bij advocatenkantoor CMS,. Hij zegt dat het probleem van cyberaanvallen op cryptoplatforms “absoluut prioriteit moet zijn”.

Bijna $45 miljoen is er vorige maand gestolen van cryptobeurs BingX uit Singapore, terwijl meer dan $230 miljoen is gestolen van de Indiase beurs WazirX in juli. Dat leidde tot de ondergang van het bedrijf. In 2022 is $570 miljoen ontvreemd bij Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs.

“Verschillende beurzen kunnen hun beveiliging op verschillende manieren uitvoeren, en een basisstandaard is superhandig”, zegt Arvin Abraham, partner bij advocatenkantoor Goodwin.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...