Europese Unie wil met onderzoek van 800.000 euro milieu-effecten cryptovaluta onderzoeken

De Europese Commissie heeft een budget van 800.000 euro uitgetrokken voor een uitgebreid onderzoek naar de effecten van cryptocurrency’s op het milieu.

Onderzoek naar mining

Het onderzoek is met name gericht op het “begrijpen en verminderen van milieu-impact” die cryptovaluta zouden veroorzaken.

Tot 10 november kunnen er voorstellen voor het onderzoek worden ingediend. Het heeft tot doel om benchmarks vast te stellen die mogelijk toekomstig EU-beleid kunnen informeren. De benchmarks worden ontworpen om de ecologische voetafdruk van cryptocurrency’s aan te pakken.

Verder wil de Europese Commissie ook nieuwe energie-efficiëntielabels maken die specifiek zijn gemaakt voor “blockchain technologie”.

Volgens eerdere documenten die door de Europese Commissie zijn gepubliceerd, is er overtuigend bewijs dat cryptovaluta het potentieel hebben om een aanzienlijke impact te hebben op het klimaat en het milieu. Het document heeft de titel “Developing a Methodology and Sustainability Standards for Mitigating the Environmental Impact of Crypto-assets”.

Uit bezorgdheid en angst voor de gevolgen op onze planeet en met de missie om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, komt er nu dus een onderzoek ter waarde van 800.000 euro.

Elektriciteit

Ironisch detail: bitcoin miners gebruiken gewoon elektriciteit, net zoals wasmachines en televisies dat doen. Over dit soort apparaten wordt vrijwel nooit getwijfeld. Of denk aan elektrische auto’s waarvan het gebruik juist worden aangemoedigd, die net zo goed aftappen van hetzelfde elektriciteitsnet.

Niet geheel ongeverwacht is één van de aandachtspunten van de EU-wetgevers het proof-of-work mechanisme. Bitcoin gebruikt dit om blocken aan de blockchain toe te voegen.

Het is niet nieuw dat er in Europa met argusogen naar mining wordt gekeken. Vorig jaar kwam het ook al voorbij als amendement in de Markets in Crypto Asset (MiCA)-regulering. Uiteindelijk werd dit onderdeel geschrapt, omdat het niet paste in de scope van MiCA.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropamining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...