Binance: “Per juni 2024 schrappen we alle stablecoins in Europa”
De EU-wet inzake markten voor crypto-activa, MiCA, is volgend jaar van kracht, maar het is niet duidelijk hoe deze van toepassing zal zijn op buitenlandse of gedecentraliseerde uitgevers van stablecoins.
Nieuwe regels van de Europese Unie die over enkele maanden van kracht zijn, kunnen leiden tot grootschalige verwijdering van stablecoins, zo waarschuwt een expert van Binance op donderdag, terwijl advocaten proberen de implicaties van de regelgeving van de Europese Unie voor markten in crypto-activa (MiCA) te ontcijferen.
Er zijn nog steeds grijze gebieden over hoe dit raamwerk van de EU van toepassing zal zijn op gedecentraliseerde en buitenlandse uitgevers, maar ambtenaren van de Europese Bankautoriteit (EBA) hebben benadrukt dat er geen overgangsperiode is voor munten die al op de markt zijn.
MiCA is afgelopen juni afgerond en zal de EU de eerste belangrijke rechtsgebied ter wereld maken met uitgebreide regelgeving voor crypto, waardoor beurzen en walletaanbieders in de hele EU kunnen opereren met slechts één licentie.
De bepalingen van MiCA over stablecoins – crypto-activa waarvan de waarde is gekoppeld aan andere activa zoals fiatvaluta of goud – zullen 12 maanden later, in juni 2024, van kracht worden, en in de tussentijd worden de details besproken door de EBA en haar zusteragentschap, de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA).
Schrappen stablecoins
“Op 30 juni 2024 gaan we over tot het schrappen van alle stablecoins in Europa,” zei Marina Parthuisot, Hoofd Juridische Zaken bij Binance France, tijdens een online openbare hoorzitting georganiseerd door de EBA. “Dit kan een aanzienlijke impact hebben op de markt in Europa in vergelijking met de rest van de wereld.”
Changpeng “CZ” Zhao, CEO van Binance, heeft de duidelijke regels van MiCA geprezen, maar regelgevingsdruk heeft de beurs al gedwongen om vele Europese rechtsgebieden, waaronder Nederland, Cyprus en Duitsland, te verlaten.
Toch zijn zij niet de enigen met problemen. Anderen krabben zich in het hoofd over bepalingen die vereisen dat uitgevers van crypto’s EU-gevestigde ondernemingen zijn. Dat is een vaag geformuleerde zin die innovatieve governance-modellen kan uitsluiten die door veel blockchain-stichtingen worden gebruikt.
“Veel stablecoin-uitgevers zullen beweren volledig gedecentraliseerd te zijn, en dus zonder enig beslissings- of uitgiftepunt,” en kunnen daarom niet voldoen aan de strenge MiCA-voorschriften, zegt Thomas Vogel, partner bij het advocatenkantoor Latham & Watkins tegen Coindesk. “Dit is een soort hamvraag geworden voor veel mensen met wie we praten, en voor zover ik kan zien is er niet veel begeleiding.”
Ian O’Mara, partner bij het advocatenkantoor Matheson, vertelde tijdens de hoorzitting dat de regels buitenlandse uitgevers kunnen toestaan zich te registreren via een crypto-aanbieder binnen de EU, om versnippering van belangrijke internationale initiatieven zoals Circle’s USDC te vermijden.
“Er zijn buitenlandse bedrijven die advies zoeken over hun opties hier,” zei O’Mara tegen CoinDesk. “Ik ben sceptisch of de EBA/ESMA dit zal faciliteren, maar volgens de wettekst is dit wel mogelijk.”
Toch houden de ambtenaren weinig hoop dat ze soepele regelgeving zullen tonen bij de uitvoering van de regels, waarvan de belangrijkste kenmerken al in steen zijn vastgelegd.
“Er is geen overgangsregeling voor dit soort stablecoin tokens. De regels zijn van toepassing vanaf eind juni volgend jaar,” zegt Elizabeth Noble, Teamleider voor MiCA bij de EBA, tegen Parthuisot.
Ondertussen noemt haar collega Isabelle Vaillant, directeur van prudentiële regelgeving en toezichtsbeleid bij de EBA, de zorgen over decentralisatie “zeer praktische, moeilijke vragen,” maar ze voegt eraan toe dat er in werkelijkheid altijd een contractuele band zou zijn tussen uitgevers en klanten als een contactpunt.
Lees ook
Deadline voor terugbetaling van ruim 100.000 bitcoin van Mt. Gox verplaatst naar 2024
Deze ontwikkeling is extreem bullish voor bitcoin
‘Alameda veroorzaakte bitcoin crash van 87% naar $8.000’