Europol sluit cryptomixer en neemt 1.909 BTC in beslag

Crypto-tumbler ChipMixer ligt onder vuur. De Amerikaanse en Europese federale autoriteiten hebben cryptovaluta in beslag genomen en maken een einde aan de dienst die gebruikers helpt om de privacy van hun cryptovaluta te verbeteren.

Actie tegen cryptomixer

Europol, ook wel bekend als het European Union Agency for Law Enforcement Cooperation, maakt het nieuws bekend in een persbericht.

De Amerikaanse en Duitse autoriteiten hebben de infrastructuur van ChipMixer platgelegd wegens vermeende betrokkenheid bij witwasactiviteiten. Daarnaast zijn er vier servers, ongeveer 1.909 bitcoins (ter waarde van $46 miljoen) en 7 TB aan data in beslag genomen.

Ook de Belgische, Poolse en Zwitserse autoriteiten hebben geholpen bij het onderzoek.

Het platform is sinds 2017 actief. Naar verluidt heeft het 152.000 BTC ($3,8 miljard) aan cryptovaluta door haar mixing diensten zien komen.

Let op: in het persbericht wordt gesteld dat het allemaal om het witwassen van geld gaat. Maar dit kan net zo goed komen van cryptoliefhebbers die uit privacyoverwegingen willen voorkomen dat hun identiteit (van bijvoorbeeld een gereguleerde) gelinkt blijft aan een on-chain adres. Daar is niets crimineels aan.

Het gebruik van mixers maakt je niet automatisch een misdadiger die illegale dingen doet. “Witwassen van geld” krijgt daardoor vaak een onnodig negatieve bijsmaak.

Daarbij moet ook gezegd worden: mixers zijn wel degelijk populair voor schimmige dingen die gebeuren rondom darkweb marktplaatsen, ransomware aanvallen, illegale goederenhandel, de uitbuiting van kinderen en het verdoezelen van de geldstromen van gestolen cryptovaluta.

Bekend is dat ransomware-groepen achter Zeppelin, SunCrypt, Mamba, Dharma en Lockbit de software van ChipMixer gebruikten om het losgeld wit te wassen, zo schrijft de politie in het rapport.

Regelgevers bekijken cryptomixers al langere tijd met argusogen. In augustus zette het Amerikaanse ministerie van Financiën cryptomixer Tornado Cash op een sanctielijst wegens het vermoedens van het witwassen van geld. De ontwikkelaar zit momenteel vast in Nederland in afwachting van zijn proces.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!