Chainalysis: ‘Bitcoin mixers drukker dan ooit in 2022’

Bitcoin mixers zijn handige tools om je privacy als bitcoiner te vergroten. Hoewel een groot deel van de investeerders daar niet veel om geeft, is er een groeiende groep met fanatiekelingen die op die met mixers hun privacy probeert te verbeteren. Volgens een nieuw rapport van Chainalysis is het gebruik van mixers hoger dan ooit in het jaar 2022.

Cybercriminaliteit en overheden

Volgens Chainalysis is een groot deel van de transacties die door bitcoin mixers gaan afkomstig van cybercriminelen. “Onrechtmatige adressen zijn verantwoordelijk voor 23 procent van de fondsen die in 2022 naar mixers zijn gestuurd, terwijl dat in 2021 nog 12 procent was”, aldus Chainalysis.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daaruit blijkt dat steeds meer cybercriminelen de bestaande bitcoin mixers weten te vinden. Opvallend is dat ook gesanctioneerde overheden verantwoordelijk zijn voor een relatief groot deel van het gebruik van bitcoin mixers.

Chainalysis erkent dat er legitieme redenen bestaan om een mixer te gebruiken, bijvoorbeeld als je bitcoin wil verhandelen in een land waar de overheid daar niet zo vrolijk van wordt of om gevoelige – niet illegale – transacties te anonimiseren.

De belangrijkste kwaliteit van mixers, in combinatie met het feit dat ze bijna nooit om KYC vragen maakt ze volgens Chainalysis van nature aantrekkelijk voor cybercriminelen. Gezien de gebruikscijfers onder die groep valt dat lastig te ontkennen.

Meer bitcoin dan ooit door de mixers

Chainalysis weet ook te melden dat er in 2022 meer bitcoin dan ooit door mixers stroomde. Mixers pakken simpelweg een berg bitcoin samen, husselen die door elkaar en sturen ze vervolgens weer terug aan de deelnemers in de “mixronde”. Op die manier maken mixers het lastig om de transactiegeschiedenis van de bitcoin in kwestie nog te kunnen traceren.

Interessant is dat bitcoin mixers volgens Chainalysis kwalificeren als betaalprovider. Dat betekent dat ze zich officieel moeten registreren bij de FinCEN en bepaalde AML-vereisten in hun dienstverlening implementeren. Chainalysis geeft echter aan dat ze op dit moment geen enkele mixer kunnen aanwijzen die zich aan die regels houdt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....