Gaat Zuckerberg de droom van Satoshi waarmaken?

875 totale weergaven

Redactioneel commentaar: de ‘droom’ van Satoshi Nakamoto, de onbekende maker (s) van bitcoin, is electronisch peer-to-peer geld. Geld zonder tussenkomst van een centrale partij zoals een staat of een (centrale) bank. In de afgelopen tien jaar is er veel ontwikkeld, maar een massa-app voor digitaal geld is er nog niet.

The Zuck

Dat dacht ook Mark Zuckerberg van Facebook. Vandaag geeft de New York Times een inkijkje in de plannen van ‘Zuck’ met blockchaintechnologie en met creëren van een eigen stablecoin. ‘Zuck’ houdt eerst zijn handje op: VC’s kunnen instappen om deel te nemen aan het project. In totaal moet er één miljard dollar opgehaald worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kan de stap worden gezien als een vorm van adoptie van blockchaintechnologie? Door sommige criticasters gezien als een technologie die vooral níet nodig is. Misschien is dat in veel gevallen ook zo, maar in het geval van de geldindustrie kan blockchain een echte rol gaan spelen. En misschien wordt blockchain wel de dirigent. Maar dan heeft het wel hulp nodig, toch?

Wall Street

Die ‘hulp’ komt niet uit Wall Street. Natuurlijk zijn de banken in ‘Wall Street’ er als de kippen bij als het gaat om geld verdienen. Vandaar dat Goldman Sachs bijvoorbeeld een positie, zij het bescheiden, inneemt in de blockchainwereld.

Het nam een aandeel in Circle, dat op haar beurt de vermaarde beurs Poloniex overnam. Tsja, wie heeft het nog over Poloniex? Vrijwel niemand. Met terugwerkende kracht en met de nodige cynisme kan men stellen: Poloniex was overgenomen om ‘wat te doen in deze nieuwe wereld’ en mogelijk ook om een potentiele tegenstander uit te schakelen.

Silicon Valley

De plannen van de techbedrijven uit ‘Silicon Valley’ lijken zich op een fundamenteler niveau af te spelen. Kijk in de trein om je heen en grosso modo een derde van de reizigers is bezig met een app van Silicon Valley (als het niet meer is). Techbedrijven controleren en kneden de massa via communicatie en entertainment.

Het lijkt ook een logische route dat deze bedrijven eerder de stap wagen om blockchain intrinsiek in hun business te integreren. De plannen van Facebook met haar stablecoin zijn huge. De plannen van Twitter met het Lightning Network zijn huge.

Je kunt het uitleggen als een erkenning voor de blockchaintechnologie, maar dat is het in mijn ogen niet. Deze technologie staat in dienst van een groter plaatje: machtiger worden dan Wall Street, groter worden als bedrijf.

Mark Zuckerberg weet als geen ander hoe het spel gespeeld wordt. Eén ding is zeker: hij gaat zijn positie niet opgeven. Met terugwerkende kracht zijn de overnames van Whatsapp en Instagram heel slim geweest. Een iets andere ervaring maar met hetzelfde doel: de massa voor je winnen.

En dat komt altijd met een ‘prijs’. Net zoals bij Twitter schuilt er altijd het gevaar dat je ‘apps’ worden gebruikt voor politiek gewin, terrorisme of geweld. Je verantwoorden voor een bankje is dan het resultaat. Met deze nieuwe zet wil ‘Zuck’ dat verleden van zich af schudden.

Stablecoin

Met het lanceren van een stablecoin vangt hij een aantal vliegen in één klap:

Er is echter een heel grote maar: Facebook blijft gebruik maken van de bestaande valutamarkt: de dollar, euro en Indiase Rupee blijft nodig als onderpand van de stablecoin. Daarmee kunnen we dus de vraag uit de kop met ‘nee’ beantwoorden voorlopig.

Was dit dan de droom van Satoshi of schrikt hij nu wakker uit een nachtmerrie? Zodra het grote geld met jouw idee aan de haal gaat, is het niet meer jouw idee. Maar zonder dat geld, wordt je (een fractie van je) idee wellicht nooit bewaarheid.

Dus ironisch en schrijnend voor de hardcore decentrale ‘believers’, maar 2019 wordt ook een bouwjaar voor de gevestigde partijen die met ‘onze’ technologie aan de haal gaan. Wen er maar aan.

https://bitcoinmagazine.nl/2018/12/facebook-ontwikkelt-cryptomunt-voor-whatsapp-india-wordt-testmarkt/

Broodje BUIDL of HODL?

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...

Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd