Failliet BlockFi gaat iets meer dan $100.000 teruggeven aan klanten uit Californië

BlockFi heeft een verzoek goedgekeurd om $103.471 uit te keren aan de klanten uit Californië. Dat maakt het State Department of Financial Protection and Innovation (DFPI) bekend.

Doorlopende betalingen

Niet onbelangrijk detail: BlockFi zit in het midden van een faillissementsprocedure. De beslissing is daarom nog wel onder voorbehoud. Het moet ook nog goedkeuring krijgen van de faillissementsrechtbank.

Uit een onderzoek van DFPI bleek dat de bankroete cryptobank “niet tijdig berichtte” aan leners dat ze konden stoppen met het terugbetalen van hun leningen nadat het bedrijf opnames pauzeerde. Sommigen deden dat wel en betaalden dus geld aan een failliet bedrijf. Dat was overbodig.

Omdat de groep uit Californië sindsdien ten minste $103.471 aan aflossingen van leningen overmaakten, hebben ze daar nu nog wel gewoon recht op, zo stelt de FDPI. Het geld kwam terecht bij de beheerder van de geldschieter die dit hopen terug te kunnen sturen.

Volgens de DFPI-aankondiging zal er op 19 april een hoorzitting zijn met meer details over de restitutie.

Reeks problemen

BlockFi stopte op 11 november 2022 met het verwerken van opnames van klanten. Ook de stortingen op wallets en renterekeningen werden gepauzeerd. Het gebeurde allemaal vlak nadat cryptobeurs FTX omviel.

Omdat BlockFi een aanzienlijke blootstelling aan FTX had én zelf eerder ook al krap in het geld zat, moest het uiteindelijk twee weken later zelf ook de beruchte Chapter 11 faillissementsbescherming aanvragen. Naar verluidt was de blootstelling aan FTX meer dan $1 miljard, terwijl ze $335 miljoen aan tegoeden bij de beurs hadden staan.

De cryptobank had overigens nog ruim $200 miljoen aan contanten bij de geteisterde Silicon Valley Bank (SVB) staan. Concurrent First Citizens BancShares heeft interesse getoond voor een overname van SVB. Alle klantentegoeden waren eerder al verzekerd door de FDIC in combinatie met het Bank Term Funding Program.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
bankBitcoin nieuwsBlockFi