FBI duikt verder in zaak van cryptobeurs QuadrigaCX

De FBI heeft haar onderzoek naar de Canadese cryptobeurs QuadrigaCX uitgebreid naar de Verenigde Staten. De cryptobeurs verloor toegang tot de cryptomunten van klanten onder treurige omstandigheden. De overleden mede-oprichter Gerald Cotten had als enige met toegang tot alle cryptomunten.

Na het overlijden is er getracht toegang te krijgen. In totaal ging het om 260 miljoen Canadese dollars ($195 miljoen) aan klantendeposito’s. De beurs had circa 115.000 klanten. Van dit totaal is er naar verluidt $100 miljoen verloren gegaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Overheden en cryptomunten

De FBI heeft een vragenlijst gemaakt voor de gedupeerden van de inmiddels failliete cryptobeurs. Zo probeert de FBI persoonlijke informatie te verzamelen, inclusief contacten en de accountinformatie van QuadrigaCX.

Bij het onderzoek zijn een aantal instanties betrokken:

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”FBI”]Mocht u vragen hebben over uw QuadrigaCX-account, vul dan de onderstaande vragenlijst in. De antwoorden zijn nuttig in het federale onderzoek. De FBI kan contact met u opnemen voor aanvullende informatie.[/penci_blockquote]

Verdachte omstandigheden

Veel experts trekken het verhaal van QuadrigaCX in twijfel. Zij wijzen erop dat het verhaal veel gaten vertoont. Volgens hen is het zeer ongebruikelijk dat een handelsbeurs de cold storage reserves door slechts één persoon laat beheren. Cryptobeurzen maken normaliter gebruik van multi-sig(nature) wallets.

De private keys worden hierbij verdeeld over meerdere personen uit veiligheidsoverwegingen. Ook beweren sommigen dat enkele QuadrigaCX cold storage adressen activiteit hebben vertoond, nadat de claims van de cryptobeurs.

Mogelijk heeft één persoon of meerdere personen nog toegang tot de fondsen. QuadrigaCX heeft in het verleden verklaard multi-sig adressen te gebruiken. Dat staat haaks op hun meer recente claims.

Ernst & Young

De Canadese rechtbank heeft consultant Ernst & Young (EY) aangesteld om de beurs te monitoren en de verantwoordelijkheid gegeven om het verloren geld terug te vorderen. Het accountantskantoor is nog niet in geslaagd om het totale bedrag te vorderen.

Bron: CCN