FBI neemt $1,9 miljoen aan bitcoin in beslag van ransomware-hacker

Het Federal Bureau of Investigation, beter bekend als de FBI, heeft meer dan $1,9 miljoen aan bitcoin in beslag genomen. Het geld had te maken met betalingen na ransomware-hacks.

Inbeslagname van miljoenen dollars

De FBI heeft het geld naar verluidt geconfisqueerd van groeperingen achter Gandcrab en Revil/Sodinokibi. Beide zijn organisaties die ransomware als verdienmodel hebben: met versleutelingstechnieken wordt data op een (externe) server gegijzeld. De toegang tot deze informatie, websites of servers wordt pas teruggegeven na betaling van losgeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu blijft dat de FBI bijna 40 bitcoin (BTC) in beslag heeft genomen van een Russische inwoner. Deze persoon zou dan weer connecties hebben met Revil en Gandcrab. Details hierover zijn te lezen in een gerechtelijk document:

“De Verenigde Staten van Amerika dient deze geverifieerde beschuldiging in omtrent het in beslag nemen van 39.89138522 bitcoin uit een Exodus wallet … die zich nu bevindt en in bewaring bij de ‘Dallas Division’ van het Federal Bureau of Investigation (FBI).”

Met de huidige marktprijs van $47.000, komt de totale buit neer op $1,9 miljoen.

Digitale loopjongen

De inbeslagname vond al op 3 augustus plaats. Hoewel de FBI niet bekend heeft gemaakt hoe ze toegang hebben gekregen tot de wallet, is in het gerechtsdocument te lezen dat de wallet toebehoorde aan Aleksandr Sikerin. Hij staat ook wel bekend als Alexander Sikerin en Oleksandr Sikerin.

Wel kunnen we stellen dat hij de beveiliging van deze bitcoin niet goed op orde had. Exodus is een hot wallet die je op een desktop (en ook voor je mobiel) kunt downloaden. Doorgaans zijn hardware en multi-sig wallets stukken veiliger, helemaal als het gaat om deze grote bedragen.

Gandcrab en Revil zijn organisaties die zich bezighouden met Ransomware-as-a-Service (RaaS). Ze werken samen met digitale loopjongens, die de klusjes doen en hiervoor een commissie krijgen. Vaak krijgen deze operators dan tussen de 20% en 30% van het totaalbedrag.

Eerder deze maand kondigde het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) al aan dat het $6,1 miljoen in beslag had genomen van Yevgeniy Polyanin, tevens een Rus.

Mede door deze ontwikkelingen staat het bestrijden van ransomware in de Verenigde Staten hoog op de agenda.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
FBIhackransomware