Ministerie van Financiën VS uit zorgen over ransomware, rol cryptovaluta neemt niet af

885 totale weergaven

Vorige week deelde het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën een advies over de toenemende problemen die er zijn met ransomware.

Toenemende zorg over ransomware

Een van de dingen die het OFAC aanhaalt, is dat er vaak cryptocurrency’s worden gebruik voor het losgeld bij deze cyberaanvallen. Een van de aanbevelingen die ze geven is om dit níet te betalen, omdat het juist de hackers zou aanmoedigen om door te gaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Verder kunnen ransomwarebetalingen een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten, zo stelt het overheidsbureau.

De OFAC adviseert dat “de Amerikaanse regering alle particuliere bedrijven en burgers sterk ontmoedigt om losgeld of afpersingseisen te betalen en beveelt aan zich te concentreren op het versterken van defensieve en veerkrachtige maatregelen om ransomware-aanvallen te voorkomen.”

Tegelijkertijd willen ze de cybersecurity gaan verbeteren en alles beter gaan rapporteren. Want het klopt: ransomware is een steeds groter probleem.

Cryptovaluta als losgeld

Blockchain analysebedrijf Chainalysis beaamt dit ook: het aantal ransomware-aanvallen is het afgelopen anderhalf jaar flink genomen. Van 2019 tot 2020 steeg dit aantal met 300%. Er was hierbij ruim $400 miljoen aan cryptovaluta gemoeid.

Nu blijkt dat deze groei in 2021 niet afvlakt, zo schrijft het bedrijf in een blogpost. Het jaar is nog lang niet voorbij en toch gaat het alweer om $258 miljoen.

Ministerie van Financiën VS uit zorgen over ransomware, rol cryptovaluta neemt niet af

Twee weken geleden werd al duidelijk dat Joe Biden om deze reden stappen wil ondernemen tegen cryptocurrency’s. Deze plannen gaan specifiek om situaties waarbij cryptovaluta worden ingezet bij ransomware, zo schreef de Wall Street Journal.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsransomware