FDIC waarschuwt voor risico’s van cryptovaluta op Amerikaanse bankensysteem

“Activiteiten gerelateerd aan cryptovaluta vormen risico’s voor het Amerikaanse banksysteem.” Is getekend, de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Cryptovaluta als risicofactor

In haar jaarlijkse risico review van 2023 schrijft de FDIC dat er voor de bankensector een risicofactor bestaat in de cryptomarkt.

“Crypto-activa vormen nieuwe en complexe risico’s die moeilijk volledig te beoordelen zijn.”

De FDIC is een partij die deposito’s “verzekert” en toezicht houdt op financiële instellingen in de Verenigde Staten. Zo kwamen enkele maanden vaak in het nieuws toen de Silicon Valley Bank (SVB) omviel en klanten zorgen hadden over hun stortingen.

Deze FDIC schrijft nu over de risico’s van cryptovaluta op de banken, naast “credit risk, market risk, operational risk en climate risk”.

FDIC waarschuwt in jaarrapport expliciet voor cryptovaluta

Ze schrijven in de crypto-sectie:

“De FDIC is via haar normale toezichtproces op de hoogte van de interesse van sommige banken in crypto-gerelateerde activiteiten. Naarmate deze interess is toegenomen, heeft de FDIC vastgesteld dat er meer informatie nodig was om de risico’s van deze activiteiten beter te begrijpen.”

“Cryptovaluta introduceren met hun dynamische aard en snelle innovatie nieuwe en complexe risico’s die moeilijk volledig te beoordelen zijn.”

De risico’s die de FDIC aanhaalt variëren van fraude, juridische fouten, misleidende statements of onvolwassen risicobeheer. Ook kwetsbaarheden op platforms en de onderlinge verbondenheid binnen de sector kunnen besmettingsrisico’s opleveren voor banken.

Tot slot is ook de uitstroom van deposito’s met stablecoins een risico. Je zou kunnens stellen dat de technologie een bankrun indirect eenvoudiger maakt.

FDIC waarschuwt in jaarrapport expliciet voor cryptovaluta

Maatregelen

In de afgelopen maanden zijn er al wel maatregelen genomen, zoals via de Financial Institution Letter die de FDIC in april uitstuurde. Financiële instellingen onder toezicht van de FDIC werden opgeroepen om informatie te delen over hun huidige en geplande crypto-gerelateerde activiteiten. Denk daarbij aan custody, de uitgifte van cryptoactiva of het draaien van nodes.

In januari 2023 werd een gezamenlijke verklaring vrijgegeven door de FDIC, de Federal Reserve en het Office of the Comptroller of the Currency. Hierin legden de drie organisaties de nadruk op de noodzaak voor banken om met het oog op consumentenbescherming zorgvuldig met cryptovaluta om te gaan.

Lees meer over:
AmerikabankenBitcoin nieuws