‘Fed wil lagere renteverhoging’

Het lijkt er op dat de Federal Reserve binnenkort iets gaat doen wat bitcoin nooit doet: plots het monetair beleid veranderen.

Basisrente

Tijdens haar achtste en laatste vergadering van 2022 zal de Federal Reserve de rente waarschijnlijk met nog eens 50 basispunten (of 0,5 procentpunt) verhogen. Dat suggereerde Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, woensdag.

Dat is een lagere renteverhogingen dan tijdens de vier voorgaande FOMC-meetings werd besloten. Toen ging het telkens om 75 basispunten, ofwel 0,75 procentpunt.

“Het is logisch om het tempo van onze renteverhogingen te matigen naarmate we het niveau van terughoudendheid naderen dat voldoende zal zijn om de inflatie omlaag te brengen.”

Powell deed deze uitspraken bij een evenement in het Brookings Institute in Washington, DC.

“De tijd om het tempo van de renteverhogingen te matigen kan al komen tijdens de vergadering van december.”

Het blijft altijd gissen wat centrale banken van plan zijn. Daarin is de dollar (en in wezen ieder type fiatgeld) compleet anders dan bitcoin.

Bij bitcoin weet je precies wat er gebeurt: iedere tien minuten komen er nieuwe coins in omloop. Dit bepaalt de inflatie van de monetaire basis. Iedere ~vier jaar halveert deze block subsidie, en daarmee verandert ook elke vier jaar het inflatiecijfer.

Voorspelbaar

De groei van de monetaire basis in is bitcoin een number go down-technology. Er komt steeds minder nieuw geld bij. Rentetarieven voor de groei van de monetaire basis van bitcoin zijn niet te manipuleren door een centrale bank. De uitgifte van nieuw geld staat in steen gebeiteld en noch crises noch een inflatiespook kunnen dat veranderen.

Financiële markten speculeren tegenwoordig steeds meer op monetair beleid dan dat op de reële status van de economie of een bedrijf. Met goedkoop krediet kunnen bedrijven problemen vooruit schuiven en het creëert ruimte voor hogere aandelenprijzen, omdat men liever activa aanhoudt dan printbaar geld.

Bitcoin steeg tot boven de $17.000 vlak na het bekend maken van het nieuws.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!