Fidelity lanceert eigen Bitcoin ETF in Canada

Fidelity Investments lanceert een spot Bitcoin exchange traded fund (ETF) in Canada. De vermogensbeheerder neemt daarmee het heft in eigen hand en omzeilt de stugge houding van de Amerikaanse beurswaakhond.

Bitcoin ETF voor Fidelity

Fidelity is een Amerikaanse multinational en financiële dienstverlener. Het bedrijf werd opgericht in 1946 en ze zijn een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. In juni 2020 hadden ze een beheerd vermogen (AUM) van $4.900 miljard.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze beheren een hele reeks van beleggingsfondsen, geven beleggingsadvies, zijn actief in de wereld van pensioendiensten en indexfondsen en ze bieden dus ook Bitcoin-gerelateerde diensten aan.

Nu komen ze in Canada met een spotmarkt Bitcoinfonds, genaamd de Fidelity Advantage Bitcoin ETF (FBTC). Het zal 'fysieke' bitcoin uit de markt kopen.

Een ETF is een manier voor (institutionele) beleggers om op een makkelijke manier blootstelling te kunnen krijgen aan een activa. In het geval van bitcoin hoeven de investeerders dus geen kennis te hebben van wallets, private keys, 'de blockchain' en dergelijke.

Fidelity neemt alles uit handen, tegen een lage commissie. Het nieuwe fonds zal actief worden beheerd.

Custodial

Sinds twee weken geleden is Fidelity Clearing Canada ULC (FCC) de eerste gereguleerde partij die in Canada bitcoin custody mag aanbieden voor institutionele beleggers. Al de andere ETF's in Canada (Purpose, 3IQ en Ninepoint) maken gebruik van Amerikaanse custodials, zoals Gemini.

De stap van Fidelity zorgt alleen maar voor meer olie op het vuur. De van origine Amerikaanse vermogensbeheerder wijkt nu uit naar Canada om daar een product aan te bieden.

De Securities and Exchange Commission (SEC) wil als toezichthouders en beurswaakhond nog altijd geen spotmarkt ETF goedkeuren. In Canada, Singapore, Dubai, Brazilië en tal van andere landen zijn deze financieel producten al lang en breed in de markt gezet.

Wel zijn er in de Verenigde Staten sinds oktober Bitcoin Futures ETF's live. Dit is echter iets anders dan een spotmarkt ETF, waar Fidelity nu mee komt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFFidelity