Filantropisch initiatief van Jack Dorsey doneert $10 miljoen aan OpenSats

OpenSats heeft een donatie van maar liefst $10 miljoen ontvangen van #startsmall. Laatstgenoemde is een filantropische initiatief van Jack Dorsey, oud Twitter-baas.

Miljoenendonatie

De non-profit organisatie gaat het geld gebruiken om de ontwikkeling van gratis en open-source software te promoten. Daarbij kun je denken aan bitcoin, nostr en soortgelijke technologieën.

De missie van OpenSats is om te helpen bij het bouwen van "een duurzaam ecosysteem". Ze willen consistentie financiering aanbieden aan open-source projecten en protocollen. Deze projecten bieden hun software gratis aan, waardoor er geen echt bedrijfsmodel omheen te bouwen is.

Kort gezegd: OpenSats ontvangt het geld van Jack Dorsey om vervolgens dit geld weer verder te verdelen in de community, zoals ook beschreven in het persbericht:

"OpenSats blijft een 100% pass-through, wat betekent dat alle gedoneerde fondsen volledig zullen worden toegewezen aan projecten die zijn doorgelicht door de raad van bestuur van OpenSats, tenzij ze specifiek voor operationele doeleinden worden verstrekt."

Een klein deel van deze donatie van #startsmall wordt gebruikt om de operationele kosten van OpenSats te dekken. Dit is echter maar een klein deel. Verder zullen NVK (bekend van Coinkite) en bitcoindenker Gigi toetreden tot het bestuur van OpenSats.

Nostr

De helft van het totale bedrag, namelijk $5 miljoen, zal worden uitgedeeld voor ontwikkeling aan nostr. Nostr staat voor Notes and Other Stuff Transmitted by Relays. Het is een nieuw protocol dat voor decentrale toepassingen zorgt, momenteel vooral bekend als alternatief voor social media.

Verschillende clients kunnen notes uitlezen uit relays die je ook zelf kunt kiezen. Zo is er niet één partij, bedrijf, app of database die informatie of accounts beheert en controleert. Je kunt dit als gebruiker compleet zelf kiezen en instellen.

Afgelopen maart vond de eerste nostr-conferentie plaats, volledig gefinancierd door diezelfde Dorsey. Een verslag van de unconference Nostrica lees je op Bitcoin Focus.

Momenteel krijgen projecten zoals Stratum, Bitcoin Core, Cashu, Seed Signer, Summer of Bitcoin, Sparrow Wallet en BTC Pay Server financiële steun via OpenSats.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdonatie