Financiële toezichthouder Zuid-Korea sluit elf cryptobeurzen in het land

De Financial Services Commission (FSC), de financiële toezichthouder van Zuid-Korea, heeft elf cryptobeurzen gesloten vanwege hun betrokkenheid bij illegale activiteiten, zo wist The Korea Herald zondag te melden.

Eerder kwamen de lokale beurzen Darlbit en Bitsonic al met het nieuws dat ze hun operaties, in ieder geval in Zuid-Korea, zullen staken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De volledige lijst met bedrijven die als gevolg van het besluit van de FSC hun deuren moeten sluiten is niet bekend. Maar het gaat in totaal dus om elf platforms die afgestopt zijn, een behoorlijk aantal.

Upbit en Bithumb blijven gespaard

Upbit en Bithumb zijn de twee grootste beurzen in het land en deze partijen mogen zoals het er nu op lijkt hun activiteiten voortzetten in Zuid-Korea.

Deze beurzen zijn gespaard omdat zij als één van de weinigen voldoen aan de regel dat er een identiteit gekoppeld moet worden aan de accounts van hun klanten.

De verplichting om de daadwerkelijke naam van klanten aan een registratie te verbinden is verplicht in Zuid-Korea sinds 2018, in een poging om witwasserij en andere frauduleuze activiteiten de kop in te drukken.

Nu is de financiële toezichthouder dus klaar met de bedrijven die zich niet aan de regels houden en hebben ze hardhandig de operaties stopgezet.

Het zijn weinig opbeurende berichten, maar dit is waarschijnlijk iets wat we de komende jaren steeds vaker zullen zien. Totdat bitcoin zo groot is dat landen niet meer dit soort eisen kunnen stellen.

Lokale banken zagen samenwerking niet meer zitten

Veel lokale banken zagen het ook niet meer zitten om met de relatief kleine beurzen samen te werken vanwege de hoge risico’s en lage potentie van de deals. Alleen grote beurzen als Bithumb en Upbit hebben het voor elkaar gekregen om hun samenwerkingen met hun banken te verlengen tot september.

Alle beurzen die in Zuid-Korea opereren moeten zich namelijk voor 24 september bij de Financial Intelligence Unit (KFIU) registreren of hun deuren sluiten. Deze verplichting gaat ook op voor buitenlandse beurzen die in het land actief zijn.

Dat levert niet alleen voor beurzen, maar ook voor gebruikers van de beurzen in Zuid-Korea onzekerheid op die niet wenselijk is in een jonge markt als die van bitcoin.

Het is afwachten hoe de situatie zich verder gaat ontwikkelen en welke partijen er uiteindelijk overblijven. Echt goed voor het ondernemerschap in het land is het in ieder geval niet.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....