FOMC verhoogt rente níet, voor eerst in anderhalf jaar

Fed Bitcoin

De Federal Open Market Committee (FOMC) van de Verenigde Staten heeft zich wederom beraad over het monetair beleid voor de Amerikaanse dollar. Geheel in lijn met de verwachting is de basisrente deze maand niet verhoogd. Dat valt te lezen in het persbericht.

Rente in VS

Daarmee doorbreekt de Federal Reserve een maandenlange trend. Sinds begin 2022 heeft het iedere keer de rente verhoogd met óf 0,75% (begin 2022), óf 0,50% of 0,25% (de laatste keren).

Door al deze ingrepen is de beleidsrente in de afgelopen anderhalf jaar opgelopen naar de range van 5% tot 5,25%. Dat is het hoogste niveau sinds 2007.

De Fed vind het nu echter wel mooi geweest. Het schrijft:

"De Commissie streeft naar een maximale werkgelegenheid en een inflatie van 2 procent op de langere termijn. Ter ondersteuning van deze doelen heeft de commissie besloten om het streefbereik voor de federal funds rate te handhaven op 5 tot 5,25 procent. Door tijdens deze vergadering het streefbereik stabiel te houden, kan de Commissie aanvullende informatie en de implicaties ervan voor het monetaire beleid beoordelen."

De inflatie is de laatste maanden hard gedaald tot om en nabij de 4%, zo maakte het Labor Department gisteren bekend. Dit is in het afgelopen jaar véél hoger geweest, tot bijna 10%, wat er voor zorgde dat de centraal bankiers moesten ingrijpen.

Nu de acute problemen met geldontwaarding voorbij lijken te zijn en de rentes hoger staan, heeft dit zo z'n weerslag op andere aspecten van de Amerikaanse economie. Onder andere bij banken zorgde het voor onrust omdat de ongerealiseerde verliezen maar bleven oplopen.

Dat stelt ook Genevieve Roch-Decter op Twitter. Ze schrijft dat dit nu al zes keer zo hoog is als in 2008, en dat renteverhogingen dit alleen maar ergen zou maken.

FOMC verhoogt rente níet, voor eerst in anderhalf jaar

Ook beleidsmakers uitten hun kritiek dat de hoge rente er voor zorgen dat investeringen en bouwplannen moeten worden uitgesteld. Geld is duurder, de liquiditeit is dunner.

Het goede nieuws is dus: de Fed luistert en verandert het monetair beleid niet. Doorgaans is dit ook goed nieuws voor risicovolle activa, die floreren in een wereld met lage rentes.

Bitcoin reageerde nauwelijks op het nieuws. De koers staat nog altijd rond de $26.000.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!