Inflatie in VS daalt naar 4%, kerninflatie staat nog wel stuk hoger

De prijzen van goederen en diensten in de VS stegen het afgelopen jaar met 4%. Dat blijkt uit de nieuwe inflatiecijfers van het Labor Department.

Inflatiecijfers

De inflatie die in het afgelopen anderhalve jaar ook rond de 10% heeft gestaan, koelt daarmee flink af. De renteverhogingen van de Federal Reserve hebben haar impact gehad op de geldontwaarding in de Verenigde Staten.

De Fed heeft de rente sinds maart 2022 tien keer verhoogd, van nul naar 5% naar 5,25%, het hoogste sinds 2007.

De inflatie op jaarbasis is in mei met 0,9% gedaald ten opzichte van april. Het is daarnaast het laagste cijfer sinds april 2021, toen de prijzen begonnen te stijgen.

Hoewel het alweer de elfde achtereenvolgende maand is dat de inflatie is gedaald, blijft de kerninflatie wel hoog. Deze staat nu op 5,3%. Het begrip kerninflatie heeft internationaal verschillende betekenissen, maar in de VS neemt men de volatiele energie- en voedingssectoren niet mee in de berekeningen.

De kerninflatie is sinds maart elke maand 0,4% gestegen. Het totale inflatiepercentage blijft daarnaast nog altijd het dubbele van het doel en mandaat van de Federal Reserve van 2%.

Toch lijkt het erop dat de centrale bank van de VS een (tijdelijke) stop maakt met de renteverhogingen. Tijdens de vorige FOMC-meeting kwam de groep centrale bankiers nog wel met een strenger dollarbeleid, ondanks de haarscheurtjes in de bankensector als gevolg van de hoge basisrente.

Let wel op: een positieve inflatie betekent nog steeds dat er geldontwaarding plaats vindt. Pas bij deflatie (een inflatie van minder dan 0%) worden goederen en diensten daadwerkelijk goedkoper.

Inflatie in VS daalt naar 4%, kerninflatie staat nog wel stuk hoger

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsinflatie