“Bitcoin beurs Binance wilde opzettelijk Amerikaanse regels omzeilen”

Binance heeft opzettelijk Amerikaanse autoriteiten zand in de ogen willen strooien. Zakenblad Forbes heeft namelijk een smeuïg verhaal over de exchange gepubliceerd.

In een notendop: de beurs heeft bewust plannen gesmeed en uitgevoerd om Amerikaanse wet – en regelgeving te omzeilen. Een forse aanklacht, die door CEO Changpeng “CZ” Zhao gelijk op Twitter als “FUD” is bestempeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Binance onder vuur

In het artikel doet de redacteur uit te doeken hoe Binance van plan was om een bedrijfsstructuur te ontwerpen om opzettelijk de toezichthouders te misleiden. Dat plan bestond grofweg uit twee stappen:

Forbes vat de bedachte structuur als volgt samen:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”The leaked Tai Chi document, a slideshow believed to have been seen by senior Binance executives, is a strategic plan to execute a bait and switch. While the then-unnamed entity set up operations in the United States to distract regulators with feigned interest in compliance, measures would be put in place to move revenue in the form of licensing fees and more to the parent company, Binance. All the while, potential customers would be taught how to evade geographic restrictions while technological work-arounds were put in place.”[/penci_blockquote]

Binance US

Forbes baseert haar verhaal op een presentatie (het “Tai Chi”document) uit 2018 van Harry Zhou, een vrij bekende bedrijfsadviseur in de bitcoin wereld. Zo heeft hij ook Huobi geholpen om een Amerikaanse entiteit op te richten: HBUS. Maar eind 2019 maakt deze exchange bekend de deuren te sluiten.

Vorig jaar heeft Binance de licentie van BAM Trading Services gebruikt om compliant te zijn met Amerikaanse wet- en regelgeving. BAM heeft een registratie bij de Financial Crimes Enforcement Network (FinCen), het overheidsorgaan die witwassen en financiering van terrorisme moet opsporen in samenwerking met federale politie – en opsporingsdiensten zoals de FBI.

bron: Forbes

Liquide paar

Want één van de problemen waar ook Binance US mee kampt: het handelsvolume op die beurs is te verwaarlozen.

Met het handelspaar Bitcoin-Tether (BTC-USDT) heeft deze exchange het meest liquide Bitcoin handelspaar van de markt in handen. Het handelsvolume van de afgelopen 24 uur was maar liefst 1,4 miljard dollar.

Bovendien roert Binance zich flink op de derivatenmarkt en heeft het marktaandeel afgesnoept van BitMEX. Je kunt bij Binance met een hefboom van 125 handelen, en dat is in Amerika een zwaar gereguleerde markt.

Onder meer tegen BitMEX loopt een strafrechtelijk onderzoek in de VS en ook iFinex, het moederbedrijf achter stablecoin Tether, is beschuldigd van diverse financiële misdrijven, die echter nog bewezen moeten worden.

“FUD”

Changpeng “CZ” Zhao, de CEO van Binance, verwijst het verhaal van Forbes naar het rijk der fabelen. In een zeer uitgebreide draad op Twitter noemt hij het “Fear, Uncertainty & Doubt” (FUD). Het is in zijn ogen een poging van het medium om Binance in een kwaad daglicht te stellen nu de Bitcoin prijs stijgt.

Het is de vraag hoe Binance zich uit de situatie gaat redden. Zo is nog steeds onduidelijk wie de eigenaren van de Binance.com en Binance US zijn.

Bovendien heeft de exchange in juli 2017 met de uitgifte van de token Binance Coin (BNB) een startkapitaal opgehaald van 15 miljoen dollar. Het is de vraag hoe Europese en Amerikaanse autoriteiten deze exchange token gaan classificeren.

De Amerikaanse waakhond SEC heeft met diverse bedrijven inmiddels een schikking getroffen omdat de uitgifte van een token valt onder haar effectenwet.

CZ, geboren in China, maar deels opgegroeid in Canada, heeft naar verluidt een persoonlijk vermogen tussen de 1,2 miljard en 2 miljard dollar.

De prijs in euro bij Bitvavo:

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...