Met Bitcoin Stamps krijgt de NFT-hype weer een opleving

560 totale weergaven

Er is weer een nieuwe golf aan Bitcoin NFT's in de blockchain terug te vinden. Deze keer gaat het niet om de welbekende Ordinals maar om een nieuw protocol waarmee je data in de blockchain kunt zetten: Stamps.

Nieuw NFT-type

STAMPS staat voor Secure Tradeable Art Maintained Securely. Deze stempels maken het mogelijk om data op te slaan op de duizenden bitcoin nodes in de hele wereld.

In plaats van het opslaan van de plaatjes of andere bestanden in de witness data van een transactie (die je als node kunt prunen), doen de "Bitcoin STAMPS" het iets anders. Ze gebruiken de hiervoor de spendable transaction outputs.

Op GitHub schrijft de pseudonieme bedenker Mike In Space het volgende:

"Door dit te doen, worden de gegevens op een zodanige manier bewaard dat het onmogelijk is om uit een full node te filteren, waardoor de gegevens onveranderlijk voor altijd worden bewaard."

Omdat sommige bitcoiners de Ordinal-inscripties een vervuiling van de blockchain vonden, werden er bepaalde filters gemaakt om ze niet te hoeven opslaan. Dat was mogelijk omdat er gebruik wordt gemaakt van de "gescheiden getuige" (of Segregated Witness) data met SegWit en Taproot. Stamps werken anders en je kunt ze niet zomaar even wegfilteren.

De ontwikkelaar deelt dat hij met Emblem en Hiro Wallet in gesprek is om het protocol te integreren in hun sofware. Daarmee kunnen gebruikers dan Stamps op de welbekende NFT-marktplaats OpenSea kopen en verkopen.

Blockchainplaatjes

NFT's op bitcoin gaan daarmee een andere richting in dat de blockchainplaatjes op ethereum. Daar gaat het doorgaans om verwijzingen naar hostingdiensten waar de NFT's staan.

Ordinal-bestanden staan volledig ín de blockchain van full nodes, maar pruned nodes kunnen ze alsnog negeren. Stamps staan dus wel op íedere node. Ook hier is uiteraard kritiek op: het zou het aantal unspent transaction output (UTXO's) onnodig opblazen.

De ontwikkelaar vind de toepassing juist goed: "Je kunt het voor altijd bewaren in de meest veilige database die we ooit hebben bedacht". Daarom werkt hij al aan andere diensten bovenop het STAMPS-protocol, zoals een Name Service van Rarity Garden.

Vooralsnog zijn de Stamps voornamelijk pixelkunst en kun je er tokens van maken. Intussen zijn er al 8.300 van gemaakt sinds de lancering op 7 maart. Je kunt de plaatjes bekijken op stampchain.io.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws