Foutje bedankt! NiceHash verliest $120.000 aan bitcoin

NiceHash Mining kwam gisteren van een koude kermis thuis. Door een klein foutje verloren ze ruim zes bitcoin.

Transactieprobleem

NiceHash is een marktplaats voor rekenkracht. Kopers kunnen een cryptovaluta, mining pool en een prijs kiezen. Vervolgens kunnen ze de cryptocurrency van miners opkopen die zijn verbonden met NiceHash.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gisteren maakte de mining pool een nieuw block. Daarbij ging er iets mis. Ze maakten een fout bij het opbouwen van dit blok dat ze in de blockchain wilden zetten, waardoor ze de toegang tot 6,309 BTC verloren. Omgerekend is dit ongeveer $120.000.

Er ging wat mis met de transactiekosten en de mining reward die ze hoopten te verdienen.

De twee outputs kwamen in een ‘script pubkey’ die niet uit te geven is. Of in het Engels: een unspendable script public key. Er is geen enkele manier waarop ze met hun/een digitale handtekening deze unspent transaction output (UTXO) kunnen hergebruiken.

In deze situatie kan NiceHash de output niet meer inzetten als een nieuwe input. Ironisch genoeg blijft de UTXO dus voorgoed unspent.

Je kunt de desbetreffende betaling in block explorers (of jouw eigen node) inlezen.

Foutje bedankt! NiceHash verliest $120.000 aan bitcoin

De verloren coins waren vers aangemaakt, maar komen dus nooit in de bitcoineconomie terecht. Het betrof de zogenoemde Coinbase-transactie. Dit is de 6,25 BTC aan block subsidie, het welbekende getal dat elke vier jaar halveert, plus de som van de transactiekosten.

Iedere transactie bestaat uit inputs (nog niet uitgegeven UTXO’s) en outputs. Het verschil tussen deze twee is de bitcoin die naar de miner toe gaat. De som van al deze transactiekosten loopt NiceHash ook mis. Zoals onderstaand screenshot laat zien: het adres is UNKNOWN.

Foutje bedankt! NiceHash verliest $120.000 aan bitcoin

In de loop der jaren zijn er al honderdduizenden, zo niet miljoenen, bitcoin verloren gegaan. De meesten daarvan doordat met de private key verloor. In sommige gevallen door technische fouten met scripts (of OP-codes), zoals die van NiceHash.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwstransactie