Frankrijk bereidt ‘fast track’ voor met MiCA-regelgeving voor cryptobedrijven

Frankrijk overweegt om een “fast-track”-systeem in te voeren voor verdere regulering van de cryptomarkt. Ze willen geregistreerde cryptobedrijven op een snelle manier compliant laten zijn aan de nieuwe EU-brede regels.

Cryptoregels in Frankrijk

De L’Autorité des Marchés Financiers (AMF) deelde vorige week dat de goedkeuring van de Markets in Crypto Assets (MiCA) in het Europees Parlement direct voor actie zorgt in Frankrijk De toezichthouder schrijft:

“Deze verordening zal helpen om het concurrentievermogen van Franse en Europese spelers te vergroten door een geharmoniseerd kader in Europa te creëren en om investeerders beter te beschermen.”

In Frankrijk moeten bedrijven zich al registreren. Het registratiemodel is opsplitst in twee niveaus. Alle bedrijven moeten ten eerste een “eenvoudige” registratie voltooien. Ze kunnen later kiezen voor een hoger autorisatieniveau waarbij meer informatie moet worden gedeeld.

De verplichtingen die bij de MiCA-regelgeving van toepassing zijn voor de Franse cryptobedrijven vallen onder dit tweede niveau. Klein maar belangrijk detail: nog géén van de 60 geregistreerde bedrijven heeft dit succesvol voltooid.

Als onderdeel van de overgang van zijn binnenlandse regelgeving naar de Europese regels, wil de AMF nu dus een mogelijke “snelle” route onderzoeken voor de al geregistreerde cryptobedrijven. Daarnaast willen ze de huidige regels aanpassen zodat de overgang naar MiCA makkelijker zal zijn voor de industrie.

Het is ook betrokken bij de volgende stadia van de ontwikkeling van de verordening op EU-niveau. De European Banking Authority (EBA) en de European Securities and Markets Authority (ESMA) gaan teksten opstellen die beschrijven hoe elementen van MiCA precies moeten worden toegepast.

Compromis

Omdat nog géén bedrijf in niveau twee zit overwogen de Franse wetgevers om dit te verplichten, in de hoop dat bedrijven zo beter voorbereid zouden zijn op MiCA-regels. Er was ook tegengas, omdat men bang was dat dit de reputatie en positie van Frankrijk in de wereldwijde cryptomarkt zou schaden.

In januari werd een compromis bereikt waardoor cryptobedrijven gewoon in niveau een kunnen blijven legaal konden blijven opereren tot aan de introductie van MiCA. Naar verwachting zal ieder bedrijf pas in januari 2025 compliant moeten zijn met de regels.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFrankrijkMiCA