Franse politie pakt groep op die terroristen financierde met Bitcoin coupons

Franse politie pakt groep op die terroristen financierde met Bitcoin coupons

De Franse politie arresteerde een groep mensen die middels bitcoin coupons terroristen financierde. De verdachten kochten de coupons in tabakswinkels door heel Frankrijk. Dat meldt France24.

Financieel systeem

Wat doe je als je het traditionele financiële systeem niet kunt gebruiken voor je transacties? Dan zoek je naar alternatieven. In een klein stranddorpje in El Salvador is er bijvoorbeeld een bitcoin ecosysteem ontstaan omdat financiële dienstverleners geen diensten leveren in hun regio. Een mooi initiatief.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Aan de andere kant van het spectrum zitten groepen mensen die terroristen financieren. Dat doen zij meestal niet met een simpele bankrekening maar op andere manieren.

De Franse politie kwam de geldstroom met bitcoin coupons op het spoor na een undercoveroperatie. De groep kocht bitcoin coupons om hun sporen uit te wissen terwijl ze geld stuurde naar Jihadisten in Syrië.

Jihadisten

De groep van 29 man hield zich volgens de politie sinds 2019 bezig met een groep genaamd Hayat Tahrir- Al-Sham, een organisatie die is aangesloten bij Al Qaida.

Aan het hoofd van het netwerk staan naar verluidt twee Franse jihadisten van midden twintig. Zij zitten op dit moment waarschijnlijk in het noordoosten van Syrië. Beiden zijn in 2016 veroordeeld voor een celstraf van 10 jaar.

Bitcoin coupons

De groep criminelen dacht slim te zijn door bitcoin coupons tussen de 10 en 150 euro te kopen. De politie kwam het patroon echter op het spoor.

De Franse startup Keplerk startte vorig jaar een initiatief om meer mensen in contact te laten komen met bitcoin. Zij zorgde ervoor dat klanten van duizenden tabakswinkels middels coupons hun bitcoin konden kopen.

Met de coupons werd vervolgens bitcoin gestuurd naar adressen van hun Syrische vrienden. Voor het kopen van deze coupons hoef je jezelf niet te identificeren.

Lees ook: ‘Terroristen worden steeds handiger met Bitcoin’, aldus Chainalysis

Lees meer over:
Bitcoin misdaad Frankrijk

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties