‘Terroristen worden steeds handiger met Bitcoin (BTC)’, aldus Chainalysis

Bitcoin (BTC) is open en vrij om te gebruiken voor iedereen. De brave burger kan een transactie doen, maar ook mensen die dingen doen die jij niet zo fijn vindt kunnen gebruik maken van het netwerk.

Een nieuw onderzoek van de analisten van Chainalysis concludeert dat terroristen steeds beter weten hoe zij BTC in kunnen zetten om hun zaakjes te financieren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kennis

Chainalysis analyseert blockchains. De boekhouding van BTC is openbaar, maar er is ontzettend veel data. De analisten proberen bepaalde verbanden te leggen en geldstromen te onderzoeken.

Deze data wordt vervolgens gedeeld met klanten. Die bestaan uit overheden, bedrijven en bijvoorbeeld financiële instituten.

Terrorisme

Tijdens hun zoektochten kwamen de analisten Izz ad-Din al-Qassam Brigades (AQB) op het spoor. Dat is de militaire vleugel van Hamas.

AQB maakt gebruik van bitcoin. Via een website kunnen donateurs elke keer een nieuw bitcoin adres genereren om hun donaties naar toe te sturen. De mensen achter de website geven ook tips over hoe je de donatie zo anoniem mogelijk kunt doen.

Ondanks dat claimt Chainalysis de geldstromen (deels) in kaart te hebben gebracht. AQB zou veel meer geld hebben opgehaald in een veel kortere tijd dan voorheen. Het gebruik van BTC lijkt dus steeds beter te werken.

Andere criminaliteit

Chainalysis kwam eerder met een ander opvallend onderzoek naar buiten:‘Bitcoin beurzen ontvingen in 2019 zo’n $2,8 miljard aan BTC van criminelen’. Het bedrijf volgde verschillende geldstromen, met name Huobi en Binance zijn volgens de analisten populair onder criminelen.

Meer controle

De Financial Action Task Force (FATF) voert al enige tijd druk uit op landen en cryptobedrijven om meer informatie op te slaan en te delen van hun klanten. De FATF is een intergouvernementele organisatie die zich richt op het bestrijden van witwassen van geld en het financieren van terrorisme.

Maar de vraag is: voorkomt dit dat bepaalde groepen mensen bitcoin gebruiken? Het antwoord daarop laten we even in het midden, maar het is een feit dat het in ieder geval de privacy en de vrijheid van de doorsnee burgers wel aantast.

Bitcoin is niet te censureren. De vervelende buurman mag net zo goed gebruik maken van het netwerk als jij. Dat is even wennen, ook voor overheden, maar dit is de nieuwe situatie.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram!

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)