FTX-oprichter SBF opgepakt op de Bahama’s

De Royal Bahamas Police Force heeft Sam Bankman-Fried, ook wel bekend als SBF, gearresteerd. Dat blijkt uit een persverklaring.

'SBF' opgepakt

De arrestatie is gedaan nadat de Verenigde Staten strafrechtelijke aanklachten tegen de oprichter van cryptobeurs FTX had ingediend. De verwachting is dat Bankman-Fried nu snel aan de VS zal worden uitgeleverd.

"Als resultaat van de ontvangen kennisgeving en het daarbij verstrekte materiaal, werd het passend geacht voor de procureur-generaal om SBF te arresteren en hem in hechtenis te houden op grond van de uitleveringswet van ons land."

"Op het moment dat er een formeel verzoek wordt gedaan voor de uitlevering, zijn de Bahama's van plan dit onmiddellijk te verwerken, in overeenstemming met de Bahamaanse wet en hun verdragsverplichtingen met de Verenigde Staten."

De precieze aanklacht blijft nog geheim, maar de New York Times heeft wel een idee. Ze noemen dat de aanklachten kunnen bestaan uit bankfraude, fraude met effecten, het witwassen van geld en samenzwering.

Arrestatie en rechtszaak

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission is ook van plan een aanklacht in te dienen, aldus een verklaring van handhavingsdirecteur Gurbir Grewal.

In de verklaring zei premier Philip Davis van de Bahama's dat het land zijn eigen onderzoek naar de ineenstorting van FTX blijft voortzetten, naast de strafrechtelijke vervolging van de VS.

Bankman-Fried zou dinsdag virtueel getuigen voor het House Financial Services Committee over de ineenstorting van de beurs. In een verklaring zei commissievoorzitter Maxine Waters dat ze "verrast was om te horen" van de arrestatie.

De Royal Bahamas Police Force deelt meer details in een persbericht:

"Hij werd gearresteerd wegens verschillende financiële overtredingen van de wetten van de Verenigde Staten, die ook overtredingen zijn van de wetten van het Gemenebest van de Bahama's."

Naar verluidt zal SBF dinsdag voor de rechtbank op de Bahama's verschijnen. Zijn advocaat is Mark Cohen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFTX