FTX staat voor gebakken lucht: 80.000 bitcoin uit de toverhoed

Het drama bij FTX is nog lang niet voorbij en langzaam maar zeker komt er steeds meer informatie naar buiten over het drama dat zich bij de beurs afspeelde. Bitcoin-journalist Eric Wall weet nu te delen dat FTX er in de praktijk in 'slaagde' om uit het niets nieuwe bitcoin te creëren.

Hoe deden ze dit?

Het beursplatform van FTX had in totaal voor 1,4 miljard dollar aan bitcoin-schulden op de balans staan. Die schuld vertegenwoordigt de klant-tegoeden en dat zijn dus de 'bitcoin' die klanten door de jaren heen bij FTX gekocht hebben.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu blijkt dat FTX die bitcoin, in totaal gaat het om ongeveer 80.000 stuks, helemaal niet had. Hiermee hebben ze effectief dus nieuwe bitcoin in omloop gebracht. Als FTX dit niet had gedaan, dan was de bitcoin koers nu ongetwijfeld hoger geweest, want dan waren die bitcoin daadwerkelijk uit de markt gehaald.

Dit laat eens te meer zien hoe belangrijk het is dat mensen hun bitcoin, in ieder geval op termijn, richting eigen wallets sturen. Je kunt er simpelweg niet op vertrouwen dat beurzen al jouw bitcoin daadwerkelijk in kas hebben. "Het vertrouwen in derde partijen vernietigd de waardepropositie van bitcoin", aldus Eric Wall.

Alles draait om de schaarste

De voornaamste reden dat bitcoin waarde heeft is vanwege de gegarandeerde schaarste. Op deze manier heeft in ieder geval FTX al laten zien dat ze daar lak aan hadden en zomaar uit het niets bitcoin 'bijschreven' op de accounts van klanten, zonder dat ze die bitcoin daadwerkelijk in kas hadden. Dat is dus hoe het niet hoort.

Het is te hopen dat niet alle beurzen dit op deze manier doen, maar we kunnen op dit moment niets uitsluiten. Totdat alle beurzen aan Proof-of-Reserves doen en ook alle openstaande schulden openbaar maken, kunnen we niets zeker weten.

De enige manier om zeker te weten dat jouw bitcoin echt van jou zijn, is door je bitcoin in een eigen wallet te bewaren. Dat is immers hoe Satoshi Nakamoto het ooit bedacht heeft. Bitcoin is digitale schaarste die je volledig in eigen beheer kunt nemen. Laten we hopen dat mensen dat geleerd hebben van het drama rondom het gevallen FTX.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....