FTX ‘verkocht’ neppe bitcoin aan klanten, gat van $1,4 miljard

Er worden langzaam aan meer details bekend over de omvang van de financiële problemen bij cryptobeurs FTX. Zo deelt The Block Research dat ze $1,4 miljard aan bitcoin missen.

Balansproblemen

De onderzoeksafdeling van de mediagroep heeft een analyse gemaakt van de balans van de cryptobeurs. Er vallen een aantal dingen op, maar het belangrijkste is: FTX had meer verplichtingen dan activa. Het kon nooit aan de verzoeken van haar klanten voldoen als zij geld in eigen beheer wilden nemen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De tekorten in de balans zijn niet mals. Zo zijn ze 5 miljard in Amerikaanse dollars verschuldigd, $1,4 miljard in bitcoin en $800 miljoen aan ether.

Daar komt ook nog een reeks aan andere altcoins bovenop. Maar ook aan bedrijven moet FTX nog flink wat geld terugbetalen: $220 miljoen aan BlockFi, $200 miljoen aan Genesis en $50 miljoen aan LayerZero. Tot slot: $800 miljoen aan Tether.

De stablecoin-situatie op FTX is een bijzondere. Het heeft een eigen FTX-stablecoin, USDC en ook BUSD genoteerd. Deze vallen allemaal in de eerste categorie ter waarde van $5 miljard.

Tegenover deze miljardenbedragen staat een schamele $900 miljoen aan liquide middelen, terwijl ze $8,8 miljard aan 'liabilities' hadden. De ratio van 9,85 is ongekend.

Als gevolg van deze malaise stapte CEO Sam Bankman-Fried op en werden activa op de Bahama's bevroren. Tevens werd uitstel van betalingen aangevraagd middels de Chapter 11-procedure.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, of volg het nieuws via de mobiele Android Nieuws app of iOS Nieuws app, blijf op de hoogte en mis niets!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFTX