Fysieke Bitcoin munten van 1 tot 1.000 BTC. Wat is een Casascius coin?

Bitcoin is digitaal geld. Daar twijfelt niemand aan. Maar wist je dat je deze Bitcoin ook als fysieke coin kunt kopen? Dit zijn de zogenaamde 'Casascius physical bitcoins'.

Deze Casascius coins zijn fysieke metalen coins die zijn gemaakt door Bitcoiner Casascius. In de echte wereld heet hij Mike Caldwell en hij is afkomstig uit Sandy (Utah, USA). Ze werden tot 26 november 2013 verkocht met een stukje papier erin. Dit werd bedekt met een fraude bestendig hologram.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door het open karakter van het netwerk van bitcoin kan iedereen zien of iemand de bitcoin al heeft opgenomen. Er is nog een munt in omloop waarvan de 1.000 BTC nog altijd op hetzelfde adres staat als bij de uitgifte van de munt. Dat bedrag is momenteel zo'n $60 miljoen waard.

=https://twitter.com/zndtoshi/status/1451869604310134784" data-service="twitter">

Bitcoin munten

De casascius coins werden verkocht in groottes van 1, 10, 25, 100 en 1.000 BTC. Maar hoe kan dat precies, zo'n digitale munt toch op een veilige fysieke manier kopen?

Het werkt als volgt: de private key zit in de coin achter een hologram. Het hologram laat een honingraatpatroon achter als deze losmaakt. Als het hologram intact is, is de bitcoin goed. Het is moeilijk of onmogelijk om de private key op de munt te lezen zonder het hologram te beschadigen of te vernietigen.

Er staat een code van 8 tekens op de buitenkant van de munt. Dit zijn de eerste acht tekens van het Bitcoin adres dat specifiek bij deze coin hoort. Je kunt het saldo van de munt controleren in de Block Explorer.

Net als bij veel andere hebbedingetjes zijn er ook veel namaak munten in omloop. Mocht je interesse hebben in een van deze munten is het dus zaak om goed op te letten.

Bijhouden van verzameling

Casascius coins zijn niet de enige initiatieven die Bitcoin naar de fysieke wereld hebben gehaald. Een ander bekende naam is die van de Bitbill.

Caldwell moest stoppen met de verkoop van zijn muntjes omdat de Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) hem zag als geldtransmitter. Hiervoor moet je het bedrijf op federaal niveau registreren en staatslicenties toegekend krijgen.

Op Twitter is er een bot die bijhoudt of en wanneer de coins verzilverd worden. Hier kun je ook zien wanneer deze munt is aangemaakt en hoeveel er nog actief zijn. Op de website van Casascius Coin Tracker kun je ook het totaalplaatje zien van alle soorten en typen coins die er zijn verkocht.

Also read

4-jarige peuter maakt 6.500% winst met bitcoin die ze kreeg bij geboorte

 
Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...