Zwitserse tak van Gazprombank biedt Bitcoin (BTC) services aan

De Russische bank Gazprombank start met verschillende bitcoin (BTC) services in Zwitserland. Ze starten met bitcoin custodial services en ook de koop en verkoop van BTC is een optie voor hun klanten.

Jan met de pet kan voorlopig geenklant worden, ze richten zich in Zwitserland op bedrijven en instituten. Het gaat specifiek om de Zwitserse tak van Gazprombank.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Diensten rondom bitcoin

De Swiss Financial Market Supervisory Authority (FINMA) heeft toestemming gegeven aan het zusterbedrijf van Gazprombank voor hun diensten. De FINMA is in Zwitserland verantwoordelijk voor het overzicht op banken, verzekeringen en bijvoorbeeld beurzen.

Zij mogen nu voor een streng geselecteerd gezelschap bitcoin opslaan en ook mag Gazprombank handel aanbieden in BTC.

CEO Roman Abdulin is enthousiast. Hij ziet een rol weggelegd voor zijn bedrijf door zekerheid te bieden. Met de FINMA die over de schouders mee kijkt moet er in ieder geval worden voldaan aan regeltjes.

‘Zekerheid’

De vraag is echter hoe zeker het is. Zwitserland staat onder andere bekend om de Zwitserse bankrekeningen. Het bankgeheim is echter in 2018 afgeschaft.

Bitcoin biedt gebruikers juist de mogelijkheid om niet te hoeven vertrouwen in derde partijen als de Gazprombank. Maar veel grotere partijen en instituten zijn toch opzoek naar partijen die de opslag van hun bitcoin kunnen faciliteren. Uit gewoonte en mogelijk ook door een gebrek aan kennis.

Bitcoin in Rusland

Gazprombank kan momenteel dit soort diensten onmogelijk in Rusland opzetten. Het land houdt er een bijzonder streng beleid op na als het gaat om bitcoin. Betalingen met BTC worden vanaf 2021 verboden in het land.

Het is straks wel nog toegestaan om bitcoin te hebben, maar niet om het te verhandelen of het te gebruiken als betaalmiddel in Rusland.

Ook op andere manieren worden bitcoin bedrijven dwarsgezeten door de Russische regelmakers. Ze gaan strenger optreden tegen bitcoin miners. De Russische autoriteiten hebben de website LocalBitcoins geblokkeerd. Via dit platform kun je onderling a la Marktplaats bitcoin verhandelen.

Kortom: Gazprombank kan aan de slag met bitcoin, maar moest daarvoor wel uitwijken naar hun zusterbedrijf in Zwitserland.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsZwitserland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...