Gebruik Taproot in bitcoin schiet boven 40%

On-chain data laat zien dat Taproot de laatste tijd flink gebruikt wordt. Dit transactietype neemt toe aan populariteit vanwege Ordinals.

Taproot betalingen

Rafael Schultze-Kraft, de medeoprichter van het analysebedrijf Glassnode, schrijft dat men meer dan ooit tevoren gebruik maakt van dit adrestype (met bijbehorende features).

Taproot ging in november 2021 live op het bitcoin mainnet. De activatie volgde op een periode waarin miners een ‘signaal’ achterlieten in de door hun gemaakte blocken. Met terugwerkende kracht is dat een logische en goede keuze geweest: miners verdienen momenteel bijna 50% extra dankzij deze soft fork.

Het gebruik van de MAST-structuur voor transacties in combinatie met Schnorr Signatures heeft onlangs de grens van 43% overschreden.

Meetbare groei

Je kunt de populariteit van Taproot op twee verschillende manieren meten, namelijk: 1) adoptie en 2) gebruik.

De 1) adoptie meet het totale percentage van de bitcoin transacties die ten minste één Taproot-input hebben. Deze indicator is echter niet altijd even betrouwbaar. Een transactie met vijf inputs waarvan er één een Taproot-input is, heeft dan dezelfde weging uit een 5-uit-5 Taproot betaling.

Het 2) gebruik kijkt juist naar de outputs van transacties, en het aandeel van Taproot-adressen hierin.

Als je deze twee waardes (of: percentages) in een grafiek zet, krijg je het volgende beeld: adoptie op 63% en gebruik op 43%.

Gebruik Taproot in bitcoin schiet boven 40%

Pepe en andere tokens

Zowel de adoptie als het gebruik is de afgelopen maand enorm gestegen. Ordinals en nu de BRC-20 token zijn hier debet aan. Met inscripties kunnen gebruikers arbitraire data in de blockchain achterlaten. Denk aan tekstbestanden, foto’s, gifjes of andere bestanden. Dit maakte de BRC-20 tokenstandaard mogelijk.

Inmiddels zijn de eerste marktplaatsen voor deze tokens ontstaan waarop je deze tokens kunt uitwisselen. Ordi, Meme en Punk zijn populair, terwijl ook Pepe vanuit het niets ineens aan waarde steeg. Let op: dit zijn uiterst speculatieve coins.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwstaproot