Geen Bitcoin ATM’s meer in Groot-Brittannië, operators hebben geen licentie

Er is vandaag nogal opschudding ontstaan over een vermeed verbod op bitcoin ATM’s in Groot-Brittannië. De realiteit ligt iets genuanceerder. Geen van de aanbieders heeft de juiste papieren op orde.

Geen licenties

Het Britse The Daily Telegraph deelt het nieuws dat de City Watchdog heeft verklaard dat al de huidige geldautomaten voor cryptovaluta illegaal zijn. In totaal staan er 81 werkende ATM’s in de regio, die vanaf vandaag officieel niet meer aan de regels voldoen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De realiteit is echter net iets anders. Het zijn niet de automaten zélf die niet zijn verboden, maar het gaat meer om de operators ervan. De Financial Conduct Authority (FCA) heeft leveranciers van crypto-geldautomaten gevraagd om alle activiteiten te stopen óf om zich aan regels te houden.

Geen van de acht operators in het Verenigd Koninkrijk heeft momenteel een vergunning van de FCA gekregen. Daardoor vallen al de ATM’s buiten de regelgeving en dus zijn ze verboden.

Bitcoin-geldautomaten zijn op zichzelf dus niet illegaal, het betekent alleen dat niemand op dit moment het proces is doorgegaan die hen goedkeuring geeft.

Aanbieders moeten registreren

De FCA is bezorgd over de minimale controles voor stortingen en kleine bedragen. Daardoor zou het een gewenste witwasmethode kunnen zijn (of worden). Alle aanbieders moeten geregistreerd worden, en nog géén enkele partij dit.

Er staat op dit moment slechts 33 bedrijven in het cryptoasset-register. Daarnaast staan er nog eens 22 bedrijven op een tijdelijke lijst. Volgens de toezichthouder zijn er zo’n 110 bedrijven actief zónder registratie.

Bitcoin ATM-operator Gidiplus verloor hierover onlangs een rechtszaak. Ze weigerden om de licentie af te geven na een besluit van de FCA. De eigenaar heeft de automaten inmiddels verkocht aan een koper uit Oost-Europa.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!