Toezichthouder Britse Bitcoin markt waarschuwt voor 111 ongeregistreerde bedrijven

De Britse toezichthouder op de cryptomarkt waarschuwt voor ruim 100 bedrijven die wél met cryptovaluta bezig zijn, maar die níet zijn geregistreerd. De waakhond wil de burger behoeden voor onnodige risico’s, zo schrijft Reuters.

Waarschuwing aan Bitcoiners

Het gaat om een hele brede waarschuwing, gericht zowel consumenten (bitcoiners en crypto-speculanten), maar ook banken en betaalverwerkers. Zelfs het huidig financieel systeem loopt een risico zo vertelt Mark Steward op het evenement genaamd City & Financial.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mark Steward is de directeur van het Financial Conduct Authority (FCA) van de divisie die zich bezighoudt met het toezicht op de cryptomarkt en de handhaving van regels. Hij noemt dat er maar liefst 111 niet-gereguleerde bedrijven in het Verenigd Koninkrijk actief zijn.

“Er zijn een aantal bedrijven die duidelijk zaken doen in het Verenigd Koninkrijk zonder bij ons te zijn geregistreerd. Deze partijen werken met verschillende instanties: banken, betaaldiensten en consumenten. Het is een reëel risico, dus daar zijn we bezorgd over.”

De FCA is sinds januari officieel toezichthouder van de cryptomarkt. Ze hebben speciale aandacht voor witwaspraktijken en de financiering van terrorisme. Daardoor moeten Bitcoin bedrijven een registratie krijgen bij deze instantie, voordat ze zich op de markt mogen storten door cryptohandel aan te bieden.

Volgens Steward zijn er een handjevol bedrijven die een serieus risico veroorzaken met het oog op financiële misdrijven. Op de website van het FCA is het register te zien met bedrijven die wél zijn geregistreerd, waaronder Bitstamp en Celcius.

De situatie is vergelijkbaar met Nederland. Het verschil met Nederland is dat niet de AFM maar De Nederlandsche Bank de toezichthouder is. Ook ging Nederland een stapje verder met registratie van bitcoin-wallet adressen, een maatregel waar de DNB op werd teruggefloten door de rechter.

Bitcoin in het VK

Naar verluidt hebben momenteel 2,3 miljoen Britten cryptovaluta in bezit. Door de corona-pandemie is dit getal hard opgelopen, doordat men thuis zat, geld overhad en een nieuwe hobby zocht.

Steward zei veel nieuwe investeerders de risico’s niet goed kunnen inschatten, en daardoor ten prooi vallen aan ‘de Tulip Mania’. Het is een veel genoemd risico: de hele markt is een bubbel die gaat knappen.

“De reden dat velen nu investeren is omdat ze bang zijn om iets te missen wat misschien wel een enorme ‘boom’ kan zijn.”

Je kunt je twijfels hebben met de vergelijking met de tulpenmanie. Hoewel er in de cryptomarkt veel zombie-projecten zijn die puur op hype overleven, is het goed om onderscheid te maken met Bitcoin als schaarse valuta en een decentraal, permissieloos en mondiaal geldsysteem.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!