Gemiddelde transactiekosten voor bitcoin betaling voor eerst in twee jaar onder $1,00

Voor het eerst in meer dan twee jaar zijn de gemiddelde transactiekosten voor een on-chain bitcoin betaling gedaald tot onder de $1,00.

Transactiekosten

De fees voor een on-chain transactie fluctueren. Dat komt door de beperkte blockruimte en ook concurrentie op het netwerk. Iedere tien minuten is er slechts plek voor 1 MB aan betalingen in de blockchain, waardoor je meer moet bieden om je plekje in het eerstvolgende block te bemachtigen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als heel veel mensen dit doen, lopen de transactiekosten op. Het tegenovergestelde is de laatste maanden waar. De gemiddelde transactiekosten van bitcoin daalden tot $0,825, het laagste niveau sinds 13 juni 2020.

Dit heeft uiteraard ook te maken met de gedaalde bitcoinprijs. Omdat je een transactie uitdrukt in sat/vbyte, is deze satoshi-prijs ook belangrijk in deze metric. Daalt de bitcoinprijs, dan daalt logischerwijs ook de dollarprijs van transactiekosten.

Gemiddelde transactiekosten voor bitcoin betaling voor eerst in twee jaar onder $1,00

Lightning? SegWit? Adoptie?

Waarom zijn de transactiekosten zo laag? Dat is natuurlijk nooit met zekerheid te zeggen, maar het komt terug op een aantal punten.

  1. Blockchain.com, een van de wallets die de meeste transacties faciliteert, heeft begin 2021 SegWit geïntegreerd. Daardoor zijn betalingen vanuit deze wallets (optioneel) kleiner qua aantal bytes en dus goedkoper om te doen. Momenteel ligt de adoptie van SegWit rond de 85%, een jaar geleden was dit nog iets meer dan 50%.
  2. Het lightning netwerk als schaalbaarheidsoplossing wordt populairder, ook onder beurzen. Onder andere Kraken heeft deze secundaire laag geïmplementeerd. Ondanks dat het – in het geval van Kraken – om slechts duizenden betalingen gaat, kan dit blockruimte besparen. Helemaal nu ook OKx, Bitfinex, OKcoin en andere exchanges deze tweede laag aanbieden. Naar schatting zijn beurzen goed voor 40% van het aantal on-chain transacties.
  3. De hype vanuit de retail markt lijkt te zijn afgenomen. Met een dalende prijs, zijn er minder particuliere beleggers die de blockchain willen gebruiken. Dit resulteert in minder on-chain concurrentie.

Taproot

Ook ontwikkelingen zoals Taproot kunnen (in de toekomst) transacties nog kleiner (en efficiënter) maken. De adoptie van deze recente soft fork is echter erg laag.

Op transactionfee.info is dit terug te zien. Slechts 0,6% van de spending-transacties gebruiken P2TR-adressen. Wat dat betreft heeft dit nauwelijks een impact op de transactiekosten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!