Gemini Opportunity Fund doneert $1 miljoen aan ontwikkeling Bitcoin

Het Gemini Opportunity Fund deelt maar liefst $1 miljoen dollar uit aan het Digital Currency Initiative (DCI) van het Massachusetts Institute of Technology’s (MIT) Media Lab. De komende vier jaar zal er ieder jaar $250.000 worden overgemaakt aan DCI, een instituut die zich (onder andere) bezig houdt met onderzoek voor en rondom Bitcoin.

Donatie van $1 miljoen

Het DCI zal het geld gebruiken om de ontwikkeling van open-source projecten te ondersteunen en de veiligheid van het protocol van Bitcoin te verbeteren. Om dit voor elkaar te kunnen krijgen, wordt het geld gebruikt om het team uit te breiden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Waar moet je aan denken? Het team van gespecialiseerde ontwikkelaars die aan open-source werken richten zich op het verminderen van systemische bedreigingen. Het gaat dus niet zo zeer over verbeteringen bínnen protocol (zoals Taproot of voorheen SegWit), maar het gaat op een neutrale manier de onderliggende infrastructuur van Bitcoin verbeteren.

Hierbij horen audits van de code en ook nieuw onderzoek naar de economische veiligheid van Bitcoin op de lange termijn.

DCI heeft in het verleden meerdere dingen aangetoond als zijnde ’theoretisch interessant’. Denk aan de Discreet Log Contracts of een aparte Lightning implementatie. De Nederlander Gert-Jaap Glasbergen was werkzaam bij DCI, waar hij onder andere onderzoek deed naar mining pools. In Hup Bitcoin praatten we vorig jaar nog met hem.

Verder staat Wladimir van der Laan, de lead-maintainer van Bitcoin Core, op de loonlijst bij DCI. Ook Tadge Dryja, bekend van de Lightning whitepaper, is werkzaam voor DCI.

Verdere steun

Naast deze miljoen dollar, verstrekt het Gemini Opportunity Fund ook nog eens $50.000 aan het Bitcoin Development Fund van de Human Rights Foundation. De mensenrechtenorganisatie kan dit geld vervolgens weer inzetten om ontwikkelaars te steunen, die zich voornamelijk met privacy-features bezig houden.

Zij willen ervoor zorgen dat bitcoin een hulpmiddel is voor financiële vrijheid. Ze deelden eerder al financiële steun uit aan onder andere Openoms (JoinMarkets), Fontaine (FullyNoded) en Evan Kaloudis (Zeus wallet).

Ook gaat er $150.000 naar het initiatief van John Newbery genaamd Brink. Dit is een in Londen gevestigd non-profit fellowship-programma dat ontwikkelaars gaat sponsoren en begeleiden.

Bitcoin is een open source code wat niet van zichzelf waarde creëert. Al het werk dat er aan het protocol gedaan wordt, komt vandaan bij vrijwillige ontwikkelaars of dus (steeds meer) bedrijven die baat hebben bij een florerend ecosysteem. Dat geldt zeker voor Gemini, de beurs van de broers Winklevoss. Het is voor hun, net als voor iedere andere cryptobeurs, essentieel dat Bitcoin gezond blijft en beter wordt.

Ook Coinbase, BitMEX, OKCoin, Square Crypto en Kraken hebben de laatste jaren regelmatig donaties gedaan aan developers.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
donatie