Gerucht: strenge regels voor bitcoin in Rusland

Gerucht: strenge regels voor bitcoin in Rusland

Het Ministerie van Financiën heeft een cryptowet ingediend, ondanks ernstige bezwaren van de centrale bank. De tekst is uitgelekt. In de uitvoering gaat het om heel strikte regels waarbinnen gehandeld mag worden.

Tekst nieuwe wet uitgelekt

Inwoners van Rusland mogen uitsluitend via gecertificeerde handelaren hun bitcoin en andere cryptovaluta verplaatsen. En ze mogen hiervoor alleen gecertificeerde wallets gebruiken. De facto betekent dit een verbod op peer-to-peerhandel. Dit staat in een nog niet ingediend document met de titel ‘Over Digitale Valuta’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De strenge regels maken onderdeel uit van het wetsvoorstel dat het Ministerie van Financiën indient in samenwerking met andere overheidsinstaties en ondanks de luide tegenstem van de Russische centrale bank. Die is en blijft voor een algeheel verbod op cryptovaluta.

Definitie ‘digitale valuta’

De definitie die wordt voorgesteld voor ‘digitale valuta’ is die van eigendom en elektronische gegevens die zijn opgeslagen in een informatiesysteem dat kan worden gebruikt als betaling, terwijl het geen wettig betaalmiddel in de Russische Federatie of als investeringsinstrument zonder aansprakelijke entiteit.

Organisaties die transacties in deze digitale valuta faciliteren, exchanges en brokers, moeten aan een serie voorwaarden voldoen, waaronder jaarlijkse financiële rapportage. Een van de opvallende punten is dat ‘veroordeelde criminelen’ geen hoofd kunnen zijn van organisaties die digitale valutatransacties faciliteren. Onder ‘veroordeelde criminelen’ vallen ook mensen die zijn aangeklaagd voor terrorisme financiering en extremisme. Deze aanklacht wordt veelvuldig gebruikt tegen leden van de (politieke) oppositie.

De drempel voor exchanges en brokers is 100 miljoen roebel ($1,2 miljoen) aan assets, die voor professionele handelaren 50 miljoen ($0,6 miljoen) roebel.

Particulieren & miners

In het wetsvoorstel kunnen particulieren alleen via Russische banken toegang krijgen tot de exchanges en brokers die op hun beurt weer klantrapporten moeten aanleveren bij de instanties die witwassen tegen moeten gaan.

De exchanges en brokers moeten transacties van miners markeren. Miners moeten op hun beurt bij de belastingdienst aangifte doen van hun mininginkomsten. Minen mag alleen bij datacenters die in Russische handen zijn. Grotere miningbedrijven krijgen een eigen register. Voor opname in het register geldt een nog te bepalen drempel van electriciteitsverbruik.

Een van de vragen is nu in hoeverre hiermee tegemoetgekomen is aan de eisen van de centrale bank.

Lees meer over:
Rusland regulering

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties