Glassnode: 96.200 bitcoin bij beurzen opgenomen

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Uitstroom bij beurzen

De bitcoinprijs is een kwestie van vraag en aanbod op marktplaatsen zoals beurzen. On-chainbedrijven zoals Glassnode en CryptoQuant houden de adressen die in handen zijn van beurzen nauwgezet bij.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zo weten ze redelijk nauwkeurig te schatten hoeveel voorraden bitcoin er onder beheer staan van beurzen. Glassnode maakt nu melding van een opvallend feitje: 96.200 bitcoin is de afgelopen maand van beurzen gehaald. Deze hoeveelheid wordt dus momenteel niet meer openbaar aangeboden.

Het komt niet vaak voor dat dergelijke aantallen de beurzen verlaten. De vorige opvallende gebeurtenis was op maart 2020, ook wel bekend als Black Thursday.

Toen is er een recordaantal aan bitcoin (ruim 150.000 btc) opgenomen door paniek omtrent de coronapandemie.

En ook tijdens de fomorun van eind 2020 is er sprake van een behoorlijke piek in opnames, zie de onderstaande grafiek.

2. Actieve entiteiten

Meer on-chainactiviteit is ook wat analist TXMC ziet op zijn grafieken. Een actieve entiteit is actief als zowel afzender als ontvanger.

Een entiteit definieert Glassnode als een cluster aan adressen die - op basis van ingewikkelde berekeningen en schattingen - onder beheer staan van eenzelfde netwerkactor.

Glassnode waarschuwt dat de data 'veranderlijk' zijn, c.q. dat de samenstelling van een entiteiten gedurende de tijd kan veranderen.

De blauwe lijnen in deze grafiek laat de groei zien van deze metric 'Active Entities'. TXMC ziet een groei en dat is doorgaans een positief signaal. Want hoe meer actieve entiteiten, hoe actiever het netwerk gebruikt wordt.

Het is lastig om één op één te vertalen naar méér vraag naar bitcoin, maar een groei ervan is in ieder geval gunstig.

3. Nog 2 miljoen te gaan

Tenslotte nog een leuk feitje: negentien miljoen bitcoin zijn er gedolven en de komende 118 (!) jaar strijden de miners om de laatste twee miljoen.

Momenteel 'rollen' er 900 bitcoin van de band, vanaf de volgende halvening (~voorjaar 2024) staat de dagproductie op 450 bitcoin.

Lead on-chainanalist Checkmate van Glassnode weet op basis van miner data ook: miners zijn geneigd om hun bitcoin vast te houden. Ze verkopen niet en kunnen tegelijkertijd hun operationele lasten dragen en investeringen in nieuwe apparatuur doen.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...