Miners strijden nog tot 2140 om de laatste 2 miljoen bitcoin

De 19 miljoenste bitcoin is een feit. Om precies te zijn: miner SBI Cryoti maakte blocknummer 730.002 en kreeg daarvoor de beloning die de circulating supply door de 19.000.000 heen bracht.

Bitcoin heeft een maximale geldhoeveelheid van 21 miljoen BTC. In 2009, toen Satoshi de software voor het eerst draaide, begon het netwerk zonder coins. Naar schatting zal rond het jaar 2140 laatste satoshi in omloop zijn gebracht. Er is dus nog meer dan 100 jaar nodig om de laatste 2 miljoen bitcoin op de markt te brengen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

19 miljoen BTC

Nieuwe bitcoin komen in omloop door het proces dat mining heet. Iedere miner die een geldig block maakt door de juiste hash/nonce aan te leveren, krijgt hiervoor een vergoeding.

In 2009 was deze vergoeding nog 50 BTC per block, maar deze block subsidy halveert elke vier jaar. Momenteel is deze vergoeding nog 6,25 BTC.

Door deze voorspelbare inflatie kun je de uitgifte van nieuwe coins en ook de totale geldhoeveelheid in een grafiek zetten.

Miners strijden nog tot 2140 om de laatste 2 miljoen bitcoin

In de eerste vier jaar kwam 50% van alle bitcoin in omloop. In de vier jaar daarna (vanaf 2012) kwam er 50% van de resterende 50% bij (dus 25% in totaal). In 2016 was 75% van álle bitcoin in omloop gebracht. Eerder dit jaar ging dit percentage naar de 90%.

Het duurt dus nog zo'n 120 jaar om de laatste 10% (en de laatste 2 miljoen BTC) in omloop te brengen. Dit laat zien hoe gigantisch en ultiem schaars bitcoin is. Het is de enige asset in de wereld met een keiharde grens - behalve 'tijd'.

Don't trust, verify

De 19 miljoenste bitcoin is in omloop gebracht door SBI Crypto.

Geloof je het niet dat er 19 miljoen coins zijn? Je kunt het zelf verifiëren, zonder dat je iemand ervoor hoeft te vertrouwen. Het is een kwestie van een full node (zoals Bitcoin Core) draaien en dan de volgende code in de command line invullen:

bitcoin-cli gettxoutsetinfo

In de terminal-software zoals PuTTY zul je dan de som krijgen van alle UTXO's die er bestaan: meer dan 19 miljoen BTC, dus.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsnode