Glassnode constateert “significante accumulatie” bitcoin whales, einde bearmarkt?

331 totale weergaven

In het wekelijkse on-chain analyserapport van Glassnode schrijft het bedrijf dat bitcoin zich de laatste weken "opmerkelijk" stabiel heeft weten te houden. Daarmee doelt het met name op stabiliteit ten opzichte van traditionele financiële assets als de Nasdaq 100 en de S&P 500, die stevige dalingen achter de rug hebben.

Bodem in aantocht

In het rapport vergelijkt Glassnode onder andere de huidige marktomstandigheden met vorige bearmarkten, om vervolgens te concluderen dat vrijwel alles erop wijst dat we richting een bodem gaan. Zowel de on-chain indicatoren, de marktstructuur als het gedrag van investeerders lijkt zich in deze richting te bewegen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat neemt niet weg dat we ditmaal met een unieke situatie te maken hebben voor bitcoin. Nog nooit eerder in de geschiedenis van bitcoin is de digitale munt door een wereldwijde recessie gegaan, iets wat op dit moment dreigt of al aan de gang is.

De hoge inflatie die wereldwijd om zich heen slaat en de reactie van centrale banken hebben een onmiskenbaar negatieve impact op de koersen van financiële assets. Het probleem is dat die inflatie nog lang niet verdwenen is en we daar nog wel even last van zullen houden.

Toch weet bitcoin zich in dit klimaat redelijk sterk te houden en dat valt ook de heren en dames van Glassnode op. In tegenstelling tot aandelen, obligaties en vreemde valuta, weet bitcoin zich nog behoorlijk staande te houden ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Accumulatietijd

De bodem van de bearmarkt is meestal het moment waarop de grote jongens instappen en accumuleren, om zich voor te bereiden op hogere koersen. Glassnode vergelijkt in het nieuwe rapport twee grafieken met elkaar.

De eerste grafiek betreft de bearmarkt van september 2018 tot april 2019 en de andere betreft de huidige ellende die ze meten vanaf april 2022. Wat opvalt is dat beide grafiek extreem veel op elkaar lijken. Allebei bevatten ze een capitulatie en een bearmarkt-rally.

Dat wil uiteraard niet zeggen dat we ditmaal precies op dezelfde manier herstellen, resultaten uit het verleden bieden immers geen garanties voor de toekomst. Opvallend is wel dat ook ditmaal de whales weer in grote getale bitcoin van de beurzen halen.

De netto-uitstroom van whales staat momenteel op 15.700 bitcoin, wat het hoogste niveau is sinds juni 2022. Overigens definieert Glassnode een whale als een entiteit met meer dan 1.000 bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....