Goed nieuws voor bedrijven met bitcoin op balans, FASB past boekhoudregels aan

De Financial Accounting Standards Board (FASB) gaat de boekhoudregels voor cryptovaluta aanpassen. Bedrijven mogen de fair-value gaan aanhouden voor hun financiële rapportages.

Boekhoudregels

Het komt er op neer dat bepaalde digitale activa mogen worden gewaardeerd tegen de waarde waarvoor ze op de markten zouden worden verhandeld. Dat is anders dan wat voorheen het geval was, ten ongenoegen van veel bedrijven die bitcoin op de balans hebben staan.

De veranderingen wijkt af van de "gebruikelijke gang van zaken". Bedrijven moesten hun cryptobezit soms noteren als niet-gerealiseerde verliezen, terwijl als bitcoin steeg ze de waarde alleen konden rapporteren als ze de bitcoins ook daadwerkelijk verkochten.

Dit zorgt voor rare situaties omtrent winst- en verliesrekeningen, wat dan weer een barrière opleverde voor een bredere adoptie van cryptovaluta.

Tijdens een vergadering evalueerde de FASB de wijziging van de regels. Het gaf daarbij haar personeel toestemming om een definitieve versie van de nieuwe boekhoudstandaard op te stellen. Deze zal van kracht gaan voor boekjaren die beginnen na 15 december 2024.

De definitieve bewoordingen zullen naar verwachting worden goedgekeurd via een schriftelijke stemming, ergens vóór het einde van het jaar.

De FASB staat onder toezicht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Kwartaalrapportages, niet als afschrijving

Door de boekhoudregels aan te passen, mogen bedrijven de winsten en verliezen van cryptovaluta onderdeel zullen maken van hun kwartaalrapportages. Richard Jones, voorzitter van de raad van bestuur, vertelt:

“We hebben in overweldigende mate van investeerders die kapitaal toewijzen op basis van financiële overzichten gehoord dat dit hen betere informatie zal verschaffen om hun beslissingen te nemen, en daarom sta ik er volledig achter.”

Michael Saylor, de oprichter en voormalig CEO van MicroStrategy, pleit al lange tijd voor deze wijziging. Met ruim 150.000 BTC in kas is dit uiterst relevant voor het softwarebedrijf. Hij reageert op het nieuws met de volgende woorden:

"Deze upgrade van de FASB-boekhoudregels elimineert een grote belemmering voor de adoptie door bedrijven van BTC als investering voor de kasreserves."

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...