Goed nieuws voor bitcoin bedrijven: boekhoudnormen aangepast

De Financial Accounting Standards Board (FASB) kwam woensdag met een goede stap voor bedrijven die bitcoin hebben.

Boekhoudnormen

Ze bevelen een standaard aan voor bedrijven om de zogenoemde fair-value accounting te gebruiken om de waarde van bitcoin en andere digitale activa te bepalen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er zijn geen gedetailleerde boekhoud- of transparantieregels voor bedrijven met bitcoin op de balans. Daarom categoriseren bedrijven ze als immateriële activa met een onbepaalde levensduur. Daarmee komt het in de bak met onder andere intellectueel eigendom, zoals trademarks.

Bedrijven moeten minimaal één keer per jaar de waarde van deze activa opgeven. Ze moeten een afschrijving doen als de waarde ervan onder de oorspronkelijke aankoopprijs komt. Als de waarde van bitcoin stijgt, kunnen bedrijven alleen winst rapporteren als ze het ook daadwerkelijk verkopen.

Dit zorgt voor rare situaties omtrent winst- en verliesrekeningen.

Volgens de FASB is de fair-value-boekhoudingstechniek beter op zijn plaats voor bedrijven. Bestuurslid Gary Buesser vertelt:

"We hebben van investeerders gehoord dat ze transparantie willen door middel van disclosures, en de enige manier om dat te bereiken is met een eerlijke waarde."

MicroStrategy

Onder andere MicroStrategy riep op tot deze nieuwe standaard. Phong Le, CEO van het bitcoinbedrijf, beweert dat de manier waarop bedrijven nu digitale activa moeten verantwoorden, leidt tot het opstellen van financiële overzichten die niet de financiële positie van het bedrijf weergeven.

Het bedrijf werd ooit al eens op het matje geroepen vanwege fouten in deze boekhouding. Tijdens het derde kwartaal van 2021 rapporteerde MicroStrategy een nettoverlies van $36,1 miljoen.

Het niet-GAAP-compliant inkomen van het bedrijf stegen echter naar $18,6 miljoen. Daar schuurde het voor de SEC, die vervolgens het business intelligence-bedrijf op het matje riep.

GAAP staat voor Generally Accepted Accounting Principles, jawel.. opgesteld door de FASB. Daar komt nu dus verandering in.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsMicroStrategy