Kleine overwinning bitcoin bedrijven: boekhoudnormen mogelijk aangepast

307 totale weergaven

In oktober van het vorige jaar heeft MicroStrategy de bitcoin community opgeroepen om brieven te schrijven naar de Financial Accounting Standards Board (FASB). En met succes! Het boekhoudkantoor stemt unaniem in dat ze de regels ten gunste van bitcoin gaan heroverwegen, zo laat CEO Michael Saylor weten op Twitter.

Boekhoudkundige onduidelijkheid

MicroStrategy drong er bij de FASB op aan de Amerikaanse boekhoudnormen aan te passen voor bedrijven die bitcoin op de balans hebben staan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als publiek genoteerd bedrijf moet MicroStrategy aan allerlei regels voldoen, waaronder de 'GAAP'. Dat staat voor Generally Accepted Accounting Principles, wat een aantal procedures en voorwaarden zijn waar een boekhouding aan moet voldoen. Deze regels zijn door de FASB opgesteld.

Het bedrijf werd ooit al eens op het matje geroepen vanwege fouten in deze boekhouding. Tijdens het derde kwartaal van 2021 rapporteerde MicroStrategy een nettoverlies van $36,1 miljoen.

Het niet-GAAP-compliant inkomen van het bedrijf stegen echter naar $18,6 miljoen. Daar schuurde het voor de SEC, die vervolgens het business intelligence-bedrijf op het matje riep.

Verlies en winst

Kort gezegd moest MicroStrategy keiharde verliezen noteren als de waarde van bitcoin daalt, ook al verkopen ze hun bitcoin (nog) niet. De on-the-books value van hun kasreserves kan daardoor alleen maar afnemen, wat een ongunstige boekhoudkundige situatie veroorzaakt.

Saylor reageerde in oktober 2021 al als volgt:

"Deze ontkoppeling tussen de financiële statements van een entiteit en de economische realiteit van haar financiële toestand en bedrijfsresultaten schept verwarring."

Mogelijk komt er echter verandering in. Saylor feliciteert de bitcoin community met een kleine overwinning: de FASB is het er unaniem over eens dat ze de boekhouding voor Exchange-Traded Digital Assets and Commodities moeten herzien.

Een wijziging is daarmee nog niet goedgekeurd, maar de 7-0 instemming met het voorstel schept goede hoop.

MicroStrategy heeft momenteel iets minder dan 130.000 BTC op de balans staan en is níet van plan deze te gaan verkopen. Ook is er van margin calls nog lang geen sprake, zo verzekerde CEO Saylor onlangs.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws