Goed nieuws voor Do Kwon; borgtocht van 400.000 euro nu wel goedgekeurd

De rechtbank in Montenegro accepteert het verzoek van Do Kwon voor een borgtocht van 400.000 euro. De hoge raad had het voorstel eerder afgewezen, maar de rechtbank die de zaak omtrent de paspoortvervalsing behandelt stemt nu wel in met de wens van de oprichter van Terraform Labs.

Kwon krijgt vrijaf

In maart werd Kwon samen met kompaan Han Chang-joon gearresteerd in Montenegro. Ze wilden het land verlaten met vervalste documenten. De autoriteiten van Zuid-Korea waren op zoek naar Kwon nadat zijn cryptoproject (met de LUNA-token en UST-stablecoin) van meerdere miljarden dollars in mei vorig jaar instortte.

Sinds zijn arrestatie hebben zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten om de uitlevering van Kwon gevraagd. Maar voordat het zover is, moet hij eerst nog een strafrechtelijk proces uitzitten in Montenegro vanwege het reizen met nepdocumenten.

De rechtbank in de hoofdstad Podgorica had al een borgtochtverzoek van de advocaten van Kwon voor hetzelfde bedrag goedgekeurd, maar het werd ongeldig verklaard nadat het openbaar ministerie in beroep ging. Nu komt er dus een nieuwe uitspraak:

“De rechtbank waardeerde het feit dat het gaat om personen die geen Montenegrijnse staatsburger zijn, en accepteerde daarom hun verklaringen over de waarde van het onroerend goed dat ze bezitten, dat werd versterkt door concreet bewijs.”

Het tweetal kan een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar krijgen, aldus de rechtbank.

In tegenstelling tot het statement van het openbaar ministerie, zei de rechtbank dat een bedrag van 400.000 euro “geen insignificant deel van hun eigendom kan vertegenwoordigen”. Het schijnt dus dat het tweetal in ieder geval voldoende activa heeft om het bedrag van de borgtocht te bekrachtigen.

De twee Zuid-Koreanen moeten op 16 juni weer voor de rechtbank verschijnen. Het openbaar ministerie heeft drie dagen om in beroep te gaan tegen de beslissing op borgtocht.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws