Rechtbank Montenegro schrapt borgtocht voor Do Kwon

Een rechtbank in Montenegro schrapt de borgtocht die eerder was toegekend aan Do Kwon. De man achter Luna en TerraUSD hoopte op vrije voeten te komen. Dat gaat nu niet door, zo meldt Reuters.

Borgtocht afgewezen

Hij kreeg eerder een borgtocht van 800.000 euro toegekend. De Zuid-Korean zit in afwachting van een proces nadat hij met valse paspoorten Montenegro uit probeerde te komen. Maar ook de Verenigde Staten wil dat Kwon wordt uitgeleverd vanwege fraude van van meerdere miljarden dollars.

Do Kwon is de voormalige CEO van het in Zuid-Korea gevestigde Terraform Labs. Dit was het bedrijf achter de stablecoin TerraUSD die in mei 2022 instortte. Miljarden dollars aan cryptovaluta gingen in rook op.

Hij werd in maart samen met Han Chang-joon, de voormalige CFO van Terraform Labs, vastgehouden toen ze een vlucht wilden pakken naar Dubai. Het tweetal viel op de luchthaven van Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, door de mand.

Ze worden beschuldigd van het vervalsen van officiële documenten. De rechtbank in Podgorica beval hen in voorlopige hechtenis van 30 dagen te plaatsen.

“Geen solide garantie”

De hogere rechtbank is het met een officier van justitie eens dat een borgsom van 800.000 euro geen “solide garantie” is. Ze zijn bang dat het duo wegloopt zodra ze uit detentie worden vrijgelaten, zo vertelt de woordvoerster van de rechtbank.

De aanklager houdt vol dat er geen enkel belang is voor Kwon om in Montenegro te blijven.

Na de arrestatie van Do Kwon maakte de Amerikaanse districtsrechtbank in Manhattan een aanklacht van acht punten tegen hem openbaar. Ze beschuldigen Kwon onder andere van fraude met effecten en commodities, wire fraud en samenzwering.

Omdat de politie bij hun arrestatie vervalste Costa Ricaanse paspoorten, een aparte set Belgische paspoorten, laptops en andere apparaten in hun bagage hadden gevonden, moeten het tweetal eerst nog een straf uitzitten in Montenegro zelf.

De Zuid-Koreaanse en Amerikaanse autoriteiten hebben sindsdien beide om de uitlevering van Do Kwon en Chang-joon gevraagd.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws