‘Goldman Sachs onderzoekt eigen cryptomunt gekoppeld aan dollar’

Goldman Sachs wil een eigen cryptomunt op de markt brengen. Het wordt een stablecoin, waarvan de waarde is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

De investeringsbank, één van de grootste banken ter wereld, heeft ook een nieuw ‘global head of digital assets’ aangesteld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat om Matthew McDermott, die voor de bank werkt vanuit de Londen City. Volgens McDermott onderzoekt de creatie van een eigen cryptomunt gekoppeld aan de dollar.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Maar het is nog steeds erg vroeg’. [/penci_blockquote]

JPMorgan

JPMorgan heeft vorig jaar haar stablecoin JPM Coin uitgebracht en Goldman Sachs kan niet achterblijven zo lijkt het.

McDermott heeft namelijk Oli Harris bij JPMorgan losgeweekt, de voormalige head of digital asset strategy. De bank is vooral geïnteresseerd om blockchaintechnologie toe te passen op haar bestaande activiteiten.

Het financieren van effecten of het herfinancieren van obligaties ( ‘repo’) roept om standaardisatie.

Het is dan vooral ook blockchain wat de klok slaat en géén bitcoin. Bitcoin is namelijk een antwoord op de gelduitgifte via een centrale partij, in dit geval centrale banken.

Dat is een activiteit waar Goldman Sachs zeer veel belang bij heeft omdat ze via goedkope lening geld kunnen betrekken bij de Federal Reserve.

Federal Reserve

Niet alleen direct via haar eigen activiteiten, maar ook indirect als (vermeend) aandeelhouder van de Federal Reserve.

Zoals bekend is de Federal Reserve als centrale bank volledig gefinancierd met privaat geld. Net zoals de Amerikaanse belastingdienst IRS overigens.

Aangenomen wordt dat commerciële banken de aandeelhouders van de Fed zijn. Formeel is dit echter nooit als zodanig bekend gemaakt, waardoor het blijft rondzingen als aanname in de markt.

Vanwege de COVID-19 crisis heeft de Amerikaanse Fed ruim 4.000 miljard dollar bijgedrukt. De crisis zorgt er ook voor dat beleggers op zoek zijn naar alternatieven. Zij vinden die onder meer in edelmetalen en cryptovaluta, respectievelijk goud en bitcoin in het bijzonder.

Bitcoin

Het is onbekend welke positie Goldman Sachs heeft als handelaar op de Bitcoin markt. In 2018 gingen er sterke geruchten dat er een handelsdesk zou komen. Bekend is dat de bank een minderheidsaandeel (ca. 9%) heeft in handelshuis Circle.

Enkele maanden kwam Goldman Sachs in het nieuws door hun rapportage waarin Bitcoin als investering werd afgeschoten.

Dat was Tyler Winklevoss van Gemini niet vergeten, die dat even op Twitter erin wrijft.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...