
Nieuwe onderzoeksresultaten van Google tonen aan dat quantumcomputers veel sneller dan verwacht cryptografie kunnen breken. Hoewel Bitcoin nu nog veilig is, groeit de bezorgdheid dat zijn huidige beveiliging niet bestand is tegen deze opkomende technologie. Wat betekent dit voor beleggers en welke oplossingen zijn er?
Hoe reëel is de dreiging?
Google Quantum AI-team stelt dat een quantumcomputer met 1 miljoen qubits binnen een week RSA-encryptie zou kunnen breken. Hoewel Bitcoin gebruikmaakt van elliptische-curvecryptografie (ECC) in plaats van RSA, zijn beide methodes kwetsbaar voor kwantumaanvallen. Hierdoor ontstaat toenemende druk op de crypto-industrie om te anticiperen op toekomstige risico’s.
🚨Google researchers just revised their quantum computing estimates: breaking RSA encryption may require 20x fewer qubits than previously thought—under 1 million instead of 20 million.
— CryptoPotato Official (@Crypto_Potato) May 27, 2025
While Bitcoin uses elliptic curve cryptography (ECC), not RSA, both rely on similar math that… pic.twitter.com/uYkeXo6vD7
Wat betekent dit voor beleggers?
Voor beleggers is dit een waarschuwingssignaal. Een succesvolle aanval zou theoretisch toegang kunnen geven tot fondsen van gebruikers die hun privésleutels openbaar hebben gemaakt, bijvoorbeeld door hergebruik van adressen. Hoewel het nog jaren kan duren voordat quantumcomputers daadwerkelijk krachtig genoeg zijn, kan angst voor deze dreiging nu al invloed hebben op het vertrouwen in Bitcoin.
Werkt Bitcoin aan een oplossing?
Er is nog geen officiële ‘quantum upgrade’ van het Bitcoin-protocol gepland. Wel bestaan er theoretische voorstellen om over te stappen op quantum-veilige algoritmes. Deze overstap zou echter complex zijn en mogelijk een harde fork vereisen. Tot die tijd is voorzichtigheid geboden, bijvoorbeeld door geen ongebruikte adressen opnieuw te gebruiken en privésleutels veilig offline te bewaren.

Bitcoin kopen? Wij leggen je uit hoe en waar je dat het beste kan doen!
Welke projecten zijn al quantum-bestendig?
Sommige nieuwe blockchains, zoals Quantum Resistant Ledger (QRL) en XX Network, zijn vanaf de basis ontworpen met post-quantum cryptografie. Ook Ethereum-ontwikkelaars kijken naar manieren om quantumveiligheid op termijn te integreren. Toch blijft Bitcoin het kwetsbaarst, juist vanwege zijn schaal en conservatieve ontwikkelproces.
Conclusie: afwachten of versnellen?
De quantumdreiging is nog niet direct, maar zeer reëel op de lange termijn. Beleggers en ontwikkelaars doen er goed aan de technologische ontwikkelingen te volgen. De vraag is niet óf quantumcomputers een bedreiging worden, maar wanneer—and of Bitcoin daar op tijd op inspeelt.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
