Google waarschuwt voor bitcoin-oplichters op YouTube

Google waarschuwt voor bitcoin-oplichters op YouTube

Google waarschut voor hackers die YouTube-accounts stelen om mensen op te lichten. De Google’s Threat Analysis Group deelt een analyse over phishing via filmpjes op hun videoplatform.

De boeven proberen accounts met veel volgers te stelen. De accounts worden vervolgens omgebouwd om sprekend te lijken op een bekend merk uit de industrie. Vervolgens zenden ze bijvoorbeeld een interview uit met daar omheen allerlei oproepen om geld te sturen naar bijvoorbeeld bitcoinadressen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De belofte bij deze video's is vaak erg simpel: stuur hier een bitcoin heen en je krijgt er twee terug. Uiteraard krijg je geen gratis geld. Sterker nog: als je hier intrapt ben je alles kwijt.

Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

Google waarschuwt voor bitcoin-oplichters op YouTube
Oplichters gebruikte bijvoorbeeld beelden van Steve Wozniak, de mede-oprichter van Apple
Google waarschuwt voor bitcoin-oplichters op YouTube
Screenshot van een video die mensen probeert op te lichten.

YouTube

De waarschuwing is helder over de voorbeelden: ''De kanaalnaam, profielfoto en inhoud werden allemaal vervangen door cryptocurrency-branding om zich voor te doen als grote technologie- of cryptocurrency-beurzen", zei de onderzoeksgroep. De toevoeging maakt het verhaaltje af: ''Hackers gaan video's livestreamen die crypto-weggeefacties beloven in ruil voor een 'eerste bijdragen'.''

Grote accounts zijn geld waard online. Als er niet gekozen wordt voor een aanpak als deze, dan gaat het account in de verkoop. Volgens Google gaat het dan simpelweg naar de hoogste bieder. Zij schatten de prijzen in op $3 tot wel $4.000 per kanaal. De criminelen achter dit soort zaken komen volgens het onderzoeksteam vanaf een Russische forum: ''We schrijven dit toe aan een groep hackers die is gerekruteerd in een Russisch sprekend forum, ze lokken hun doelwit met nep-samenwerkingskansen.''

Het is en blijft opletten geblazen online.

Poll

Heb jij wel eens bitcoinoplichters gezien op YouTube?

Lees meer over:
Bitcoin misdaad Youtube

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties